Kirándulás a Szalajka-vögybe - Szilvásvárad
2017. április 25. írta: Gyetván Csaba

Kirándulás a Szalajka-vögybe - Szilvásvárad

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy pont azért nem egyszerű ügy "blogírási" szempontból, ami miatt annak tűnik és ami miatt a felkapott helyek sokszor teremtenek csapdahelyzetet. A csapda abban áll, hogy vagy leírod, amit nagyjából mindenki tud és amit már ezren leírtak előtted (uncsi), vagy próbálsz egész más dolgokra fókuszálni, mint mások (de akkor kimarad a lényeg).

Egyik se túl jó, ezért próbálok kötéltáncolni a "tutik" és a kevéssé ismert dolgok között, úgy, hogy túl hosszú se legyen, de az arányok megmaradjanak. A harmadik lehetőség az lehetne egyébként, hogy egyszerűen hagyom a témát, de ez már csak azért sem opció, mert van videóm is.

dsc02751.JPG

Szalajka, ami hamuzsír

Szilvásvárad a Bükk-hegység egyik legszebb részén található, fő látványossága természetesen a három kilométer hosszú Szalajka-völgy. A Szalajka-völgy népszerűsége oly nagy, hogy Eger után ez Északkelet-Magyarország második leglátogatottabb kirándulóhelye és aki már járt itt az tudja, hogy ebben nincs semmi meglepő: kisvasút, kristálytiszta patak, vízesés, állatok: csupa turistamágnes. Na és persze erdő és fák minden mennyiségben.

A Szalajka elnevezés is a fákra vezethető vissza: a helyiek ugyanis egykor a bükkfa elégetésével keletkező szalalkálival (hamuzsírral) való kereskedésből éltek.

A hamuzsír, avagy a szalalkáli (latinul sal alcali) például a szappan és üveggyártás fontos alapanyaga és a 18. században Magyarország egyik jelentős exportcikke volt.

A Szalajka-völgyet a legtöbben úgy járják be, hogy Szilvásváradról kisvonattal felmennek a völgy felső részén található Gloriette-tisztásig, aztán innen ereszkednek vissza gyalogosan a faluba.

Ha ezt a túrát veszem alapul, az első jelentős látnivaló a Szalajka-völgy jelképe, a Fátyol vízesés, ami pont a tisztás mellett található. Csodás, mesés, lehengerlő, az egyetlen hibája talán, hogy szinte mindig kisebb tumultus van körülötte, de ez érthető. Nevét egyébként a jellegzetes fátyolszerű vízpermetéről kapta.

dsc02737.JPG

A Fátyol-vízesés tulajdonképpen egy 17 méter magas és 18 lépcsőből álló mésztufagát. A nagyobb víztömeg miatt esős időszakok után látványos igazán.

A Szalajka-völgy tavaiban, tiszta forrásaiban nagyon sok pisztráng él, de a völgy középső részén van egy pisztráng-telep is, ahol hatalmas medencékben folyik a pisztrángok tenyésztése. A medencék szomszédságában található a Sáfrány pisztráng nevű halsütöde, amit csak ajánlani tudok, én némi rábeszélés után a kemencés pisztrángot kóstoltam és jól tettem:). fullsizerender_2.jpg

A völgy alsó részére is jut látnivaló. Tó és patak itt is van, de itt "posztol" a Kárpátok őre is, ami egy két és fél méter magas, fából faragott szobor. A Kárpátok őrének eredetije Erdélyben állt, ám a bevonuló román csapatok 1915-ben elpusztították. A rendszerváltás után szerették volna újra felállítani a szobrot Kolozsváron, de politikai okokból erre nem volt lehetőség, így került 2002-ben Szilvásváradra. Ha jól tudom azért épp ide, mert itt kezdődnek, avagy itt érnek véget a Kárpátok vonulatai.

karpatok_ore_2.jpg

A honfoglalás idején Árpád fejedelem "éjjel-nappali" őrláncot hozott létre, így védte a Kárpátok hágóit.

A völgy bejáratánál van egy mini Vadaspark is szarvasokkal, őzekkel, ez tökéletes lezárása, az erdővel, patakokkal, tarkított mesés Szalajka-völgyi túrának.

Szilvásvárad

A faluban is érdemes nézelődni, Szilvásvárad Lipicai ménese például messzeföldön híres, de igazi ritkaság az 1837-ben épült, hófehér, klasszicista Kerektemplom is. És nem csak a formája, hanem a története miatt is: Eredetileg ugyanis állítólag katolikus templomnak épült, de az építtető Keglevich Miklós grófnak nézeteltérése támadt az egri érsekkel, így a reformátusok kapták meg. 

dsc02782.JPGSzilvásvárad mellé nagyon nem is kell mást ajánlani, de aki több napra jön az megnézheti a nagyon hasonló adottságokkal rendelkező Lillafüredet, vagy a csodás Upponyi víztározót, de a szomszéd település, Bélapátfalva tempoloma is ritkaság számba megy. Búcsúzóul, vagy lezárásképp pedig itt a kétperces videóm a Szalajka-völgyről, üdv, Csabi 

/Ha tetszett a poszt, további utazási ötletekért kövess a facebookon és az instagramon is./

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr5512451699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása