Mini Niagara a szomszédban - Krka vízesés, Horvátország
2017. július 05. írta: Gyetván Csaba

Mini Niagara a szomszédban - Krka vízesés, Horvátország

Horvátországot nem szabad csak tengerben mérni, már csak azért sem, mert Nemzeti Parkból például nyolc is van a szomszédban. Ezek közül nyilván Plitvice tavai a legismertebbek, de elég nagy durranás a Krka Nemzeti Park is a hatalmas vízeséseivel.

fullsizerender_48.jpg

A Krka Nemzeti Parkon gyakorlatban Dalmácia legnagyobb folyójának, a Krka-nak a völgyét értjük. A Krka sok vízesésen, hatalmas szurdokszerű folyóvölgyeken át jut el a tengerig, a Nemzeti Parkban alapvetően ezeket a látnivalókat nézhetjük meg, elsősorban hajós túrák során.

fullsizerender_47.jpg

A Krka Nemzeti Park egyébként nagyjából Horvátország közepén található, a hozzá legközelebb eső nagyváros Sibenik (16 km), de azok számára sincs messze, akik északbbra, mondjuk Zadarban, vagy délebbre, mondjuk Splitben nyaralnak. 

Skradin, a bázis

A nemzetiparkos-hajós túrának a legtöbben a Krka folyó és a tenger torkolatánál fekvő Skradin falucskából vágnak neki és én is ezt a verziót javaslom, már csak Skradin miatt is.

Dalmácia első ismert lakói az Illírek voltak, Skradin pedig már az ő idejükben is (nyilván a torkolat miatt)  fontos település volt.

Ezer évvel ezelőttről már nem sok minden maradt meg, de a szokásos dalmát halászfalu "fílingen" túl van például több száz éves óratornya, csodaszép barokk temploma és még egy romos vára is Skradinnak. Egyébként ha felmászunk a várdombra, akkor látni fogjuk hol ömlik a Krka folyó tengerbe.

fullsizerender_49.jpg

Hajóval a vízeséshez

Skradin kikötőjét nem nehéz megtalálni, egyrészt mert kicsi a falu, másrészt mert minden turistának öltözött egyén:) a Nemzeti Parkba induló hajókhoz tart. A hajók gyakran járnak és elég nagyok, de a turista is sok, célszerű tehát jól helyezkedni, ha fotózni, vagy videózni akarunk útközben. A hajóút a folyóvölgyben egyébként nagyon látványos, érdekes formájú sziklák között kanyarog, hatalmas viaduktok alatt vezet.

Nagyjából fél óra után érkezünk az első kikötőbe, ami a Nemzeti Park fő attrakciója a Skradinski Buk (Nagy vízesés). A kikötőtől kell még pár percet sétálni, de ebben a sétában kifejezetten izgalmas, hogy már jóval előbb hallani a víz morajlását, minthogy feltűnne a vízesés. Aztán megjön a hang mellé a kép is, mégis egy pillanatra se kép, se hang:).

fullsizerender_50.jpg

A Skradinski Buk alsó része, avagy medencéje egyébként első ránézésre maga lehetne a paradicsom, de mivel általában rengetegen fürdenek a vízben, annyira nem az. Ez egyébként az egyik fontos különbség Plitvicéhez képest: míg ott tilos fürdeni a tavakban, itt szabad. A sodrás viszont nagyon nagy és és elég élesek a kövek, szóval a partról nézve olyan az egész, mintha mindenki parázson lépkedne.

fullsizerender_51.jpg

Nem csupán egy vízesésről beszélünk egyébként, hanem egy komplett vízesésrendszerről, összesen 17 "vízlépcsővel" és majd 50 méter szintkülönbséggel. Aki lent kifürödte magát (vagy aki nem is akart fürdeni), az  tehát elindulhat szépen felfelé a kiépített lépcsősoron és akár minden teraszon megállhat nézelődni, fotózni.

img_7282.JPG

Ha megmásztuk az összes szintet és kiszelfiztük magunkat, alapvetően két lehetőségünk van: a kikötőből vissza lehet térni Skradinba, de indulnak hajók a Nemzeti Park további látnialóihoz is, így például a Roski vízeséshez, vagy épp a híres-neves Visovac ferences kolostorhoz.

visovac_kolostor.jpgfotó: Tripadvisor

Visovacot mindenképp érdemes beiktatni, hisz az apró szigeten álló, 1445-ben épült ferences kolostor Horvátország egyik legjelentősebb kultúrális emléke. A sziget egyébként attól is különleges, hogy olyan mint egy mini, kerítés nélküli állatpark, ugyanis a kolostor körül szabadon mászkálnak mindenféle apró álaltok, (gyöngytyúkokra, nyulakra, pávákra emlékszem).

A Krka Nemzeti Park tágabb értelemben vett környéke is elég sok lehetőséget kínál: Sibenik szűk utcáin napokat lehet bolyongani és akkor ott van még az egyik legszebb állapotban megmaradt középkori "erőd" település, Trogir, vagy épp a kopár szigetei miatt kedvelt Cornati-szigetvilág. Szóval aki erre a környékre tervezi a nyaralását, nem fog unatkozni. De az sem, aki megnézi ezt a 3 perces mini videót, amit a Nemzeti Park belsejébe vezető hajóútról és a vízesésekről csináltam.

/Ha tetszett a poszt, további utazásitippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr2312638711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása