Mi volt a Balcsinál 500 éve? - történelmi Balaton
2017. július 15. írta: Gyetván Csaba

Mi volt a Balcsinál 500 éve? - történelmi Balaton

A Balaton mai, "fürdőhely" funkciója csak nagyjából 100 éve alakult ki, előtte egész más szelek fújtak erre. A török korban például heves csaták voltak itt, a Balaton mentén húzódott ugyanis az Oszmán-török és a Habsburg birodalom közötti határvonal.

A jól védhető magaslatok (tanúhegyek) adottak voltak, ezek egy részén a tatárjárás után IV. Béla parancsára eleve kővárakat emeltek, így a török veszély idején javarészt már csak erősíteni kellett a legtöbbet. Ez az egykori végvárrendszer már csak nyomaiban van meg, de azért egy ötös vártúrát simán össze lehet hozni. (De akár tízest, is attól függ mennyire értelmezzük tágan a Balatont.)

Szigligeti Vár

Ez a Balaton vára, nincs vetélytársa, közel van a tóhoz, elég sok megmaradt belőle és minden irányból jól mutat, mivel egy 263 méter magas vulkáni kúpon áll.

szigliget_20.jpg

A vár könnyen megközelíthető, ez azonban nem volt mindig így, 500 éve ugyanis még jóval nagyobb volt a Balaton és a várhegyet víz és mocsár vette körül, csak csónakkal lehetett megközelíteni. (Ezért nem tudta a török sereg elfoglalni a várat és ezért volt a neve Szigetes Liget - innen a mai Szigliget).

Hogy mégis romvár lett, az már a Habsburgoknak köszönhető, ők ugyanis a 18. század elején szép egymás utánban felrobbantgatták gyakorlatilag az összes fontosabb magyar várat. Arról még vitatkoznak a történészek, hogy ez megtorlás volt-e a Rákóczi szabdságharc után, vagy egyszerűen elavultnak és hasztalannak látták már a kővárakat, mindenesetre Szigliget is ezeknek a várrombolásoknak esett áldozatul. (Más elméletek szerint viszont rajta volt ugyan a "Habsburgok listáján", de végül egy lőporraktárba csapódott villám miatt vált romvárrá.)

Akárhogy is volt, mára szerencsére egész szépen rendbehozták. Az adottságai ugye eleve jók és ezeken csak dob a rengeteg attrakció, vannak itt színházi előadások, lovagi bemutatók és ebből fakadóan általában jó sok látogató is.

Rezi Vár

Rezi már inkább a Keszthelyi-hegységhez tartozik, de mindössze 10 km-re van a Balatontól, szóval nyugodtan ide vehetjük. 
fullsizerender_64.jpg

Rezi várát az érdekes nevű Rezi település mellett találjuk, az érdekes nevű Meleg-hegyen. 

Kezdjük a 416 méter magas Meleg-heggyel: Az egyik elmélet szerint azért hívják így, mert a tövében folyik a Hévízi karsztvíz, aminek a vize meleg.  A másik elmélet szerint viszont azért, mert a hegyet alkotó kőzet dolomit, ami elnyeli a hőt és akkor is ontja magából a meleget, mikor este már a levegő lehűlt. Egyébként akár mindkét elmélet igaz lehet, akár egyszerre is.

Rezi: Itt is van két verzió, de itt azért könnyebb eldönteni melyik a valószínűbb. Vannak olyan írások, amik már a 14. században Castrum Rezyként említik az itt álló várat, ebből alakulhatott ki a mai Rezi elnevezés, tartja az egyik elmélet. A másik, picit romantikusabb verzió szerint viszont Rezi Sándor, a vár egykori kapitánya a névadó, aki legalább olyan hősiesen harcolt a török ellen, mint amilyen hősiesen harcolt a szomszéd vár úrnőjének, Szántó Mancikának a kegyeiért. (Ez a mancikás sztori nagyon hosszú, úgyhogy mindenkit megkímélek tőle, a lényeg, hogy nem happy end, inkább valamiféle magyar Romeo és Júlia lett a vége.)

A Rezi vár is romvár, de ezt az utolsó tulajdonosa robbantotta fel, mivel már nem tudta fenntartani és nem akarta, hogy ezt a törökök, vagy osztrákok tegyék meg. Itt azóta túl nagy felújítás nem történt, de szerintem így szép, ahogy van.

Technikai infónak még annyi, hogy a Meleg-hegy lábától kb fél óra alatt lehet szép kényelmesen felsétálni a várhoz ( a faluból indulva kb. másfél óra). A Balaton nem látszik, de ettől még a panoráma mesés. Az is lényeges még, hogy Rezi településen nemrég nyílt egy Dino park, illetve, hogy minden novemberben van egy szervezett, éjszakai vártúra. Nem voltam még, de azt mondják nagyon jó.

Csobánc Vára

Csobánc vára a 376 méter magas Csobánc-hegyen áll, ami egyike a Balaton-felvidék tanúhegyeinek. Ide azért viszonylag "melós" a feljutás, de ha van valami, ami megéri a befektetett energiát, akkor ez a túra az. A vár romos, de az elszórt falmaradványok kiegészítve az egészen rendkívüli panorámával lélegzetelállítóvá teszik a helyszínt.

dsc04395.JPG

Legenda természetesen itt is van, főszereplője a vár egykori kapitánya Gyulaffy Vitéz, akit állítólag sosem tudtak legyőzni a törökök párbajban, pedig még a befagyott Balatonon is próbálkoztak. A leghíresebb győzelmét pedig Bayazid pasa felett aratta 1562-ben.

Gyulaffy Vitézről kapta a nevét a vár alatti település, Gyulakeszi is és csak hogy még tovább "gyulázzak", a falu szélén találjuk Gyula Vezér lovasbirodalmát, ami alapvetően egy lovaspanzió, de a területén áll egy palánkvár, ahol minden évben beöltözött harcosokkal felidéznek egy várostromot. Gyula Vezér lovasbirodalmát egyébként, Németh Gyula (ki más?) vezeti, aki egyben Csobánc Várának a jelenlegi várkapitánya is. Nincsenek véletlenek:).

Gyulakeszi másik végén is van egy említésre méltó vendéglátóipari egység, méghozzá az Autóspihenő, ami elsősorban a velős pirítósáról nevezetes. De olyannyira, hogy sokan egész messziről is hajlandóak eljönni ide csak ezért a finomságért.

Zádor Vár

Szerintem elsőre nem sokan tudják, hogy van egy ilyen nevű vár a Balaton-felvidéken, pedig van, méghozzá egész közel Balatonfüredhez. Pécselynek hívják a falut, aminek a központjától nagyjából 3 kilóméterre találhatók a Zádor vár romjai, méghozzá az erdő közepén, a Zádor hegyen. Eléggé lepusztult, és eléggé el van dugva, de végülis pont ezek egy romantikus várrom fő ismervei.

dsc04492.JPG

Egyébként a romantikát csak tovább növeli a vár melletti kis füves plató, ahonnan szuper a kilátás, még a Balcsi is látszik, ráadásul itt biztos nem botlunk soha tömegekbe.

A vár történelméről nem csak én nem tudok sokat, de igazából a történészek sem, ami nem is csoda, hisz állítólag  egy korabeli "telekvita" miatt soha nem is készült teljesen el a vár.

Sümegi Vár

Ha egyszer megrendezik a karakteres várak versenyét, a sümegi biztos az élmezőnyben végez majd, annyira egyedi és összetvészthetetlen, avagy karakteres az építmény. De azt is mondhatnám: ha az eleve szép és szabályos vulkáni kúpot egy "i" betűnek tekintem, akkor a vár a pont ezen az i betűn (ha pedig tortának, akkor a hab a tortán:). 

dsc04392.JPG

Sümeg egyébként sokkal inkább a Balaton-felvidékhez sorolandó, mint a szorosan vett Balatonhoz, de itt azért nem annyira élesek a határok, ráadásul a Balatonon nyaraló családok egyik fő kirándulási célpontja a Sümegi vár.

A helyiek egyébként meg is tesznek a vendégekért mindent, az attrakciókat tekintve nem csak a környék, de az egész ország egyik legerősebbje, az állatsimogatótól kezdve a fegyverraktáron át a párnacsatáig van minden. Aki a romantikus romvárakat szereti igazán, az a Sümegi Várat kicsit zsibvásárosnak fogja érezni (pláne mondjuk szezonban, hétvégén), de kisgyermekes családoknak tényleg ideális. 

fullsizerender_65.jpg

A Sümegi várnak egyébként fontos szerepe volt a török időkben: 1552-ben ugyanis miután az ellenséges sereg elfoglalta Veszprém várát, a veszprémi püspök ide menekült. Sümeget a török nem tudta bevenni így ennek a pusztulása is a Habsburgokhoz köthető: 1713-ban egy hadgyakorlat részeként felgyújtották. Sokáig állt romosan, az 50-es években kezdték felújítani, mára az egyik legszebb visszaépített  várunk.

Most ennyi, de nyugodtan ide vehetném még Tátikát, a Hegyesdi várromot, de akár Nagyvázsonyt, Döbröntét, vagy épp a Cseszneki várat is, a Balaton-felvidék tényleg erős erősségekben

Akit videós formában is érdekelnek a leírtak, annak ezt a 7 perces videót ajánlom:

/Ha tetszett a poszt, továbi utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr4212664105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása