Legszebb balatoni panorámák - 3.rész
2017. július 22. írta: Gyetván Csaba

Legszebb balatoni panorámák - 3.rész

A balatoni kilátókkal nem lehet betelni, az első és a második rész szereplői is mind különlegesek voltak, de az igazi nagyágyúkat a harmadik részre tartogattam. 

Zamárdi, Kő-hegyi kilátó

Egy magára valamit adó, felkapott balatoni üdülőhely nem létezhet kilátó nélkül, így természetesen Zamárdinak is megvan a sajátja, méghozzá a Kő-hegyen. Mivel a déli parton vagyunk, a kilátó nincs túl magasan, ráadásul eléggé messze van a Balcsitól, de ez senkit sem érdekel, mivel (a hozzáértők szerint) ez az egyetlen olyan pont, ahonnan belátni a Tihanyi-félsziget által kettéosztott Balaton mindkét medencéjét. (Ehhez nyilván nagyban hozzájárul, hogy kb. pont szemben vagyunk Tihannyal). 

img_7035.JPG

Maga az építmény is különleges, hisz elsőre egy bástyára, vagy talán inkább egy lapátok nélküli szélmalomra emlékeztet, azaz semmiképp sem szokványos a "kilátódizájn". A Kő-hegyen egyébként van egy kőből faragott szív is, ez alighanem azért került ide, mert Zamárdit előszeretettel nevezik a Balaton szívének.

dsc04517.JPG

És ha már kövek: a Kő-hegyi kilátó szomszédságáben található a Szamárkő, ami szintén Zamárdi "nevezetesség" és az a hiedelem kapcsolódik hozzá, hogy a rajta lévő két apró mélyedés közül az egyik a gyermek Jézus lábnyoma, a másik pedig egy szamár patája.

fullsizerendersz.jpg

Merthogy a Szamárkő legendája szerint egykor elhaladt itt a Szent család, a szamár pedig, amin a kis Jézus ült, odakapott a kő oldalában lévő fűcsomóhoz, a kövön pedig azóta van ott a láb és a patanyom. És tudom fokozni: vannak akik egyenesen ebből a Szamárkő szóból vezetik vissza a Zamárdi nevének eredetét.

 

Balatonföldvár - Hajózástörténeti múzeum és kilátó

2016-ban adták át Balatonföldvár új kilátóját, ami kb. 70 méter magas (ebből 40 méter a földvári magaspart, plusz 25-30 maga a kilátó), ez most a Balaton legmagasabb, épített kilátója.

dsc04524.JPG

És a legmodernebb is, ha Zamárdira azt írtam nem szokványos a dizájn, akkor a földvári kilátóra ez fokozottan igaz: az épület ugyanis első ránézésre kb. olyan, mint egy Balaton felé fordított hajóorr, amibe egy dugóhúzót állítottak.

A hajóorrban egyébként működik egy elég modern és interaktív hajózástörténeti kiállítás, a dugóhúzó pedig a csigalépcső, ami felvezet a kilátóteraszra. A látvány fentről lehengerlő és nekem úgy tűnt innen is szépen látszik a Balaton keleti és nyugati medencéje, de persze nem olyan tisztán mint Zamárdiból. Viszont itt vannak menő távcsövek, amikkel szépen végig lehet pásztázni az egész Balatont és az északi-partot.

dsc04525.JPG

Balatongyörök, Szépkilátó

Balatongyörök nem tartozik a legismertebb Balatoni települések közé, talán azért nem, mert pici és mert olyan nagyágyúk között van kb. fél úton, mint Badacsony és Keszthely. Viszont kicsi a bors, de erős alapon Balatongyöröknek van egy nagyon erős Szépkilátója, amit közvetlenül a 71-es út mentén találunk (ki van táblázva).

dsc04531.JPG

Bár ez inkább egy kilátóterasz, vagy egy magaspart, mégis simán felnő a hagyományos értelemben vett kilátókhoz, annyira szép! innen a kilátás. A hely igazi különlegességét pedig talán az adja, hogy egészen érdekes "nyugati" perspektívából nézhető meg innen a Balaton, a Badacsony és a többi tanúhegy. 

A kilátóteraszhoz tartozik egy nagyon hangulatos kis park, aminek a szélén áll egy tábla egy idézettel Eötvös Károly Balatoni utazásaim c. könyvéből. A szöveg tökéletesen visszadja mit érez az ember, mikor először jár itt, ide most nem írom le, de a videóban benne van. (Eötvös Károly a múlt század elején élt, író volt és Balatoni utazásaim c. könyvét a mai napig az egyik első jelentős "balatoni alapműként tartják számon)

Badacsony, Kisfaludy-kilátó

A Balaton-felvidék legmagasabb tanúhegye a Badacsony, ráadásul mivel közvetlen a tó a partján van, adja is magát mint kilátó. Ennek ellenére sokáig be kellett érni a hegy oldalában lévő - egyébként lehengerlő kilátást nyújtó - teraszokkal (Rózsakő, Ranolder kereszt), mert a csúcson a sok fa miatt nem igazán lehetett jó kilátópontot találni. Pár éve azonban elkészült a Kisfaludy-kilátó, ami túlnőtt a lombokon és azonnal a balatoni kilátók "királya" lett.  (Egyébként nem is kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy a hegy csúcsán egyfajta koronaként értelmezzük a fa szerkezetű, nagyon mutatós, fából készült kilátót).

fullsizerender_68.jpg

A hegy magassága nagyjából 430 méter, a kilátó rajta 16, így a Kisfaludy-kilátó már csak a magasság miatt is karakteresen más élményt ad mint a többi északi parti társa, ez tényleg madártávlat. Ami viszont kicsit aggasztó, hogy a fák itt-ott már bezavarnak a körpanorámába, így alighanem rövidesen fel kell húzni egy új szintet (ha lehet ilyet). Most még azonban nagy gond nincs, a tó is és a Balaton-felvidék tanúhegyei is tökéletesen látszanak.

img_7488.PNG

Balatonalmádi, Öreg-hegyi kilátó

Balatonalmádiban, az Öreg-hegyről, (ahogy egyébként az összes környékbeli utcából) pazar kilátás nyílik a Balatonra, szóval kilátóra gyakorlatilag csak "a miheztartás végett" van szükség.

fullsizerender_69.jpg

Ez egyébként itt egy "messzelátó" és valószínűleg azért hívják így, mert tényleg elég messze vagyunk a Balatontól. Óvári kilátónak meg azért, mert a mostani kilátó eredetijét dr. Óvári Ferenc építtette az 1900-as évek elején. Óvári egyébként ügyvéd volt és Balatonalmádi mecénásaként is emlegetik. Ez a sztori része, ami a viszont az egy mondatos lényeg: nem sok hely van, ahonnan szebb kilátás nyílik a Balaton keleti medencéjére.

5+1 Prémium Hotel Panoráma, Siófok

Hotelek is simán minősülhetnek kilátónak, persze csak ha elég magasak. Siófokon az Aranyparton egymást érik a többnyire még a 80-as években épült, de azóta szépen felújított 6-7 emeletes szállodák, ezek egyike a négy csillagos Prémium Hotel Panoráma. A hotel standard szobái is rendelkeznek balatoni oldalkilátással, de természetesen a legszebb panoráma abból a lakosztályból nyílik, ami a 8. emeleten van.

fullsizerender_70.jpg

Ez a legfelső szint, innen nagyjából 30-40 méteres magasságból hasonló "látványélményt" kap az ember, mint például a Földvári kilátóból. Maga a lakosztály is pazar a hatalmas ablakokkal, de akit ide vet a jó szerencse, az tuti, hogy minden idejét a hatalmas teraszon tölti. A leírtakat pedig itt találjátok videós formában, 6-7 perc, nem hagynám ki:)

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr1312669253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása