Vadat-halat, fakazettát, csillagot: zselici kirándulás
2017. október 07. írta: Gyetván Csaba

Vadat-halat, fakazettát, csillagot: zselici kirándulás

Ha pár szóban kell összefoglalni a Zselic lényegét, akkor a címmel nagyjából megoldottam a feladatot, ha bővebben, akkor pedig íme: 

Hol is van a Zselic?

A Zselic "vaktérképen" való elhelyezésével sokaknak akadna gondja, mivel az 1200 négyzetkilóméternyi területen (ami nagyjából Somogy és Baranya megye határán helyezkedik el) nem igazán található olyan nagyobb város, amihez az agyunk kapcsolni tudná a vidéket (Ha nagyon erőltetni akarom, Kaposvárt ide lehet sorolni, de igazából az arrébb van). A Zselic tényleg a végtelen dimbek-dombok, a rengeteg erdő, és a sok pici falu hazája, ami alapján akár az Őrséghez is hasonlíthatnánk, ám a hasonlat annyiban sántítana, hogy az Őrség elkezdett "trendi" lenni az utóbbi időben, a Zselic viszont továbbra is őrzi viszonylagos elszigeteltségét. De akkor mit lehet itt csinálni? Sok mindent.

zselic_gyetvan_turista_szalami.jpg

Kerek erdők

Somogy az ország második legnagyobb megyéje, területe akkora, hogy gyakran Somogyországnak is nevezik. Más   leírásokban pedig úgy szerepel, mint az a megyénk, ami a Balatontól a Dráváig hullámzik, alighanem azért mert mondjuk a levegőből nézve a dombok és rajtuk az erdőségek hatalmas zöld tengernek tűnhetnek. 

A Zselic Somogy déli részén található és mivel itt még koncentráltabbak az erdők, mint a megye többi részén, a hamisítatlan erdei túrázásra vágyók napokig jól ellesznek. A Ropolyi erdőrezervátum például egy olyan fokozottan védett terület tele bükkösökkel, ahol évtizedek óta semmilyen emberi beavatkozás nem történt, a természet alakít mindent.

zselic_erdo_gyetvan_turista.jpg

A fő fafaj errefelé a Bükk, amivel a terület neve is összefüggésbe hozható, hisz a zselud szó, amiből a Zselic nevét eredeztetik szláv nyelveken makkot jelent. 

Állatok

A fentiekből már egyenesen következik, hogy vadban is eléggé gazdag a terület, olyannyira, hogy királyaink, uralkodóink később politikusaink előszerettel jártak ide vadászni. A Zselic erdőiben kirándulva tuti látunk előbb-utóbb szarvast, őzet, vagy épp vaddisznót, ám aki biztosra akar menni, annak a Bőszénfai Szarvasfarmot ajánlom. Hivatalos nevén ez egy "zárt téri vadtenyészet" és annyiban valóban különbözik egy vadasparktól, hogy nem elsősorban a látogatók érdekei mentén került kialakításra, vagyis nem kis területen elhelyezett karámokra-kifutókra kell számítani. A szarvasok például egy domboldalnyi lekerített területen élnek, igazán közelről így nem is szemrevételezhetők, hacsak nem jelentkezünk be előre a szervezett, traktoros etetésre, merthogy van ilyen. A szarvasokon kívül vannak itt vaddisznók, dámvadak, őzek és muflonok, de szamarak és lovak is. Ami még nagyon emlékezetes volt, a több ezer darabos agancs, avagy trófeagyűjtemény, amit egy pajtából átalakított épületben helyeztek el.

zselic_gyetvan_allatok.jpg

A Zsippói madárparkot is kifejezetten ajánlom, annak ellenére, hogy bevallom, előzetesen a "madárpark" elnevezés engem nem igazán hozott izgalomba. Mivel az egész egy magángyűjtemény egy magántelken, számítottam pár érdekes-színes madárra kalitkában-ketrecben és ennyi. Ehhez képest jó nagy meglepetés ért, a terület eleve nagyobb, mint gondoltam (két és fél hektár), ráadásul olyan érdekes-egzotikus fákkal és növényekkel van beülteve, hogy az ember szinte elfelejti, hogy a madarak miatt jött, madárból egyébként nagyjából 100 féle van. Azt nem tudom orintológusoknak mennyire nagy élmény a park, de laikusoknak az, hisz színesek, hangosak, egzotikusak. Vannak pávák, fura színű és hangú kakasok, van például aranyfácán, de a fő attrakció Zsippó szépe.

zsippopentek.jpgPéntek László és Zsippó szépe, forrás: sonline.hu

Zsippó szépeként nem egy példányra kell gondolni, hanem konkrétan egy madártani fajtára, amit a tulajdonos, Péntek László tenyésztett ki jó 30 év alatt. Péntek László egyébként kifejezetten jó házigazda, nagyon sok érdekeset tud mesélni a madarakról, egy viszont sajnos tény: a kopasznyakú, búbos és szakállas Zsippó szépe - bármit is sugall a neve - nem szép. Bár a szépség, mint tudjuk relatív.

Falu a faluban, a Szennai skanzen

Ha mindenképpen rendelni kéne egy fővárost a Zselichez, akkor Szenna lehetne az (bár ez nem város, hanem egy falu.) Itt található ugyanis a környék leglátogatottabb turisztikai attrakciója, a skanzen, vagy unalmasabb nevén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

skanzen_szenna_gyetvan.jpg

A Szennai skanzen több szempontból sem hétköznapi. Az itt látható parasztházakat például kifejezett tudatossággal gyűjtötték össze a környékről, méghozzá úgy, hogy ahol épp üressé és elhagyottá vált egy régi típusú ház, elemeire bontáttok, idehozták, majd itt újra öszerakták. Így alakult ki a mostani, öt házból álló "utca". Mindegyik házhoz tartozik udvar is és megfigyelhető rajtuk a vidéket korábban jellemző "abból főzünk, ami van" építészeti irányzat, az épületek fő alkotói ugyanis a fa, a sár, és a szalma.

szenna_skanzen.jpg

A "skanzenfalu" sajátossága még, hogy temploma élő, azaz, itt tartják vasárnaponként a szennai istentiszteleteket. A helyiek egyébként nagyon büszkék a templomukra, de ez nem is csoda, hisz ilyen jellegzetes, fakazettás mennyezetű, református templomot már szinte csak az ország észak-keleti részén, a Beregben láthatunk nagyobb számban. 

fakazettas_zselic_gyetvan.jpg

Szintén "nagy mentésnek" számít a skanzen közepén álló csengettyűs kereszt is rajta a pléh Krisztussal. Egykor majd minden útkereszteződésekben állítottak errefelé ilyen feszületet, aminek fő jellegzetsségét a szélre megszólaló apró csengettyűk adták.

szenna_csengettyus.jpg

Tiszta égbolt, csillagok

Köszönhetően annak, hogy kevés a város errefelé, a fényszennyezés mértéke igen alacsony, úgy tartják itt a legtisztább az égbolt az egész országban. Minderre bizonyíték, hogy 2009-ben a Zselici Tájvédelmi Körzet a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen elnyerte a nemzetközi csillagoségbolt-park címet. A tiszta égből egyébként nem csak a csillagászok profitálhatnak, hisz néhány éve Zselickisfalud közelében megnyílt a Zselici Csillagpark multifunkcionális csillagvizsgálóval és jó sok, ma már nélkülözhetetlen interaktív élményelemmel. 

zselic_csillag.jpg

Hirtelen ennyi, remélem nagyjából sikerült visszaadni a Zselic hangulatát, ha nem, akkor még talán a következő  pár fotó segít.

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr2512918035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása