Három közeli felvidéki vár: Beckó, Csejte, Trencsén
2017. november 24. írta: Gyetván Csaba

Három közeli felvidéki vár: Beckó, Csejte, Trencsén

A Felvidéken egykor jelentős bányavárosok voltak (pl. Besztercebánya, Körmöcbánya, Selmecbánya) és tulajdonképpen ezeknek köszönhetjük, hogy ma komoly vártúrákat tehetünk errefelé. 

A valamikori Magyar Királyság kővárainak jelentős része még IV. Béla rendeletére épült, aki a kővárak hiányának tudta be a tatároktól elszenvedett megsemmisítő vereség okát. A tatár veszély után pár száz évvel a török veszély jött és bár a török dél felől fenyegetett, az északi végvárakra is szükség volt, ezek védték ugyanis az említett bányavárosok felé vezető utakat, illetve magukat a városokat.

Felvidéki látnivalók

Nem sok értelme van a hasonlítgatásnak, de tény, a felvidéki várak közül a szebbek (nagyobbak, jelentősebbek) a trianoni döntés után Szlovákia területén maradtak. Ilyen többek között Fülek, vagy épp Trencsén vára.

fulek_10.JPGFülek vára

Az a három vár, amivel ebben a bejegyzésben foglakozom amellett, hogy mutatósak, jelentős történelemmel rendelkeznek és közel is vannak egymáshoz. Beckó Csejte és Trencsény várai Budapesttől mintegy 200-300 kilóméterre, a Vág-völgyében találhatók és szigorúan véve már inkább a nyugat-szlovákiai területhez tartoznak, mint a Felvidékhez.

A Csejtei vár

A vár Csejte (Cechtice) település határában található, a falu közepén egyébként Báthory Erzsébet szobra áll, ennek még lesz jelentősége.

img_8315.JPG

A 350 méter magas sziklán álló várhoz a faluból egy erdei úton juthatunk fel. Egy darabig lehet autóval menni, de annyira szép a környék, hogy érdemesebb sétálni. 

dsc03200.JPG

A belépő 2,5 euró, ezért "romantikusan romos" falakat és lélegzetálálíltó panorámát kapunk, illetve van egy kiállítás  csontvázakkal és sok-sok kínzóeszközzel. A  várakban berendezett kiállítások kötelező eleme a kínzókamra, itt ráadásul még apropója is van, Báthory Erzsébet miatt. 

dsc03181.JPGKinek az árnyéka lehet a falon?

A híres-hírhedt vérgrófnő, akinek kegyetlenségeiről rengeteg legenda maradt fent, a várat férjétől, Nádasdy Ferenctől kapta nászajándékba, ám mivel a vár ura ideje nagy részében a törökkel háborúzott, a vár úrnője sokat volt egyedül. Magányában pedig okkult tudományokkal foglalkozott, a tanultakat meg állítólag a cselédjein alkalmazta. A fáma szerint egy ilyen kínzás során az egyik cseléd vére az arcára fröccsent, a tükörben pedig azt látta, hogy ahol a vér az arcát érte, a bőr kisimult. Ennek az esetnek az apropóján született róla a legenda, miszerint szüzek vérében fürdött.

dsc03173.JPG

A Báthory Erzsébettel kapcsolatos rémtörténetek már életében lábra kaptak és bár nemesi származás miatt szinte lehetetlen volt ellene vádat emelni, végül mégis megtörtént. El is ítélték, a büntetése pedig az lett, hogy a Csejtei Vár egyik szobájába zárták, az ajtót pedig ráfalazták. Más verzió szerint kivégezték és a holttestét falázták a várfalba, mindenesetre legyünk éberek, mert a helyiek szerint a vérgrófnő a mai napig kísérti a túristákat...

dsc03147.JPG

Akit részletesebben érdekelnek a történtek, annak Mikszáth Kálmán 1886-ban írt Csejte vár és asszonya című elbeszélését ajánlom.)

Még néhány fotó a Csejtei Várról

Beckov, avagy Beckó, avagy Bolondóc

Aki Szlovákiában a D1-es jelzésű autópályán autózik észak felé, annak nem tud nem feltűnni az autópálya melletti sziklán magasadó Beckov Vára. Én láttam már nappal is, láttam már éjjel is és nem tudom eldönteni, hogy nappali fényben vagy este, kivilágítva szebb-e. 

becko_vara.JPG

Bár egy helyi mondás szerint olyan magas hegyre épült a vár, hogy a madár is elfárad mire felrepül, az igazság az, hogy a hegy inkább meredek, mint magas és a faluból egy negyed órás túrával simán megközelíthető.

beckov_vara2.JPG

A Magyar Királyság legtöbb kővára a tatárjárás után épült, ez a vár abból a szempontból is különleges, hogy már állt, mikor betörtek a tatárok (és 1241-ben sikeresen vissza is verte a támadásukat). 

A település neve Beckov (magyarul Beckó), a vár régi neve pedig Bolondóc. A várhoz köthető legismertebb legenda szempontjából fontos ezeket hangsúlyozni, ugyanis állítólag a helyi uraság, Stíbor vajda kedvenc udvari bolondjának Beckónak építtette a várat, ám mikor elkészült, a vajdát annyira lenyűgözte, hogy ő maga költözött be a gótikus lovagvárba, a bololndnak pedig inkább rengeteg aranyat adott. (Az pedig bolond lett volna nem elfogadni:).  

beckov_vara3.JPG

A vár elég szép állapotban maradt fent, van bőven látnivaló, ha a madár nem is, aki gyalog megy az eléggé elfárad mire felér a sok kacskaringós lépcsőn a legfelső szintre.

Itt is van persze sok kiegészítő elem, ostromágyú, a kápolnában hatalmas Áldó Krisztus szobor, de még olvasósarok is. És még egy színpad is, júliusban ugyanis folyamatosan zajlanak itt a várjátékok rengeteg programmal.

Trencsén

A három település közül számunkra Trencsén neve a legismertebb, itt szenvedett ugyanis 1708-ban megsemmisítő vereséget a II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc sereg a császáriaktól és ez a csata már előrevítette a szabadságharc bukását. Trencsén egyébként az egykori Magyar Királyság fontos települése volt, Luxemburg Zsigmondtól például szabad királyi városi rangot kapott, azaz hasonló jogokkal rendelkezett, mint Buda.

dsc03345.JPG

Ez a vár is jól látszik a D1-es autópályáról és míg Csejte és Beckov esetében csak a várra érdemes koncentrálni, itt nagyon hangulatos bevárosban is érdemes szétnézni. Kávézásra-teázásra a Sheep cafe, míg kajálásra a Trencinsky Pivot ajánlom bátran, mindkettő a vár alatti utcákban található.

dsc03356.JPG

A három vár közül ennek a legnagyobb az alapterülete és a Vág-völgyének büszke sasfészkeként is emlegetik, mivel a teraszáról elég pazar kilátás nyílik a folyó völgyére.

dsc03433.JPG

Nagyon jó állapotban van, komoly felújításon esett át, a belső termek közül néhány korhű bútorokkal van berendezve és vannak tematikus kiállítások is.

dsc03432.JPG

A Trencséni vár egyik emblematikus része a Máté torony, ami arról Csák Mátéról kapta a nevét, aki a várat 1300 körül birtokolta, de hozzá kell tenni, hogy ebben az időben szinte az egész Felvidék a Csákoké volt.

dsc03510.JPG

Simán bejárható a három vár egy nap alatt, ám ha Trencsént hagyjuk a végére, arra figyeljünk, hogy erre több idő kell (már csak a város miatt is), mint a másik kettőre.

Az említett D1-es autópálya egyébként Pozsonyon is keresztülmegy, aki itt is szétnézne, annak a www.magyarpozsony.hu weboldalt ajánlom kezdésnek. Lezárásképp még néhány trencséni fotó:

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr4013344253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása