Utazás Grazba, innen indult Schwarzenegger is
2017. szeptember 09. írta: Gyetván Csaba

Utazás Grazba, innen indult Schwarzenegger is

Stájerországot elég gyakran nevezik Ausztria zöld szívének, amiből az is következik, hogy a tartomány fővárosa, Graz sem lehet túl rossz hely, nem is az. 

Amit Grazról tudni érdemes

Nagyjából 250 ezer lakosával Graz Ausztria második legnagyobb városa Bécs után. Ez a méret magyar viszonylatban mondjuk Debrecenhez hasonlítható, azaz abszolút emberléptékű a város, egy, maximum két nap alatt bejárható.

graz1.jpgforrás: steiermark.com

A történelméről annyit, hogy mivel Grazot elkerülték a nagyobb háborús pusztítások, a hangulatos óváros elég szép állapotban és eredetiben maradt fenn. Graz nevét egyébként a szlovén Gradec, azaz váracska szóból származtatják és van is egy mini vár a Schlossberg hegyen, úgyhogy alighanem ez a névadó. Az általánosságokhoz még annyit, hogy nagyon sok itt a park, a város 70%-a zöld felület, de ez mondjuk el is várható Ausztria zöld szívének fővárosától.

A belváros

Graz belvárosa, ami egyébként szerepel az UNESCO világörökségi listáján, tipikus óváros szűk utcákkal, régi épületekkel és rengeteg látnivalóval. A belváros igazi karakterét a Mura adja, Graz nem túl széles, de gyors folyója ugyanis gyakorlatilag kettészeli a belvárost, így ha sokat járkálunk, biztos átmegyünk majd párszor a folyó felett a sok híd valamelyikén.

Fentről minden jobban mutat, már csak ezért is érdemes megmászni a már említett, 473 méter magas Schlossberg hegyet. Ehhez összesen 260 lépcsőfokot kell legyőzni, de a kényelmesebbek mehetnek akár fogaskerekűvel, vagy lifttel is. Kihagyni viszont tényleg nem szabad, egyrészt csodás fentről a kilátás, másrészt mert itt található Graz jelképe, a híres Óratorony.

img_3001.JPG

Az Óratoronyhoz annyi történet és legenda kapcsolódik, hogy ráemenne az egész bejegyzés, ha mindet le akarnám írni, így legyen elég most annyi, hogy eredetileg három harangja volt, amiből az egyik egész órakor szólalt meg, a második tűz esetén, a harmadik, a lélekharang pedig kivégzésekkor.

Itt egyébként minden nap van harangjáték, ami abból áll, hogy egy fából készült párocska bukkan elő a toronyból és a zenére táncolnak, majd egy három szólamban kukorékoló aranykakas zárja a performanszt. A harangjátékra naponta háromszor kerül sor: délelőtt 11-kor, délután 3-kor és este 6-kor. 

Grazot kulináris fővárosként is emlegetik épp ezért nehéz lenne egy konkrét bárt vagy éttermet kiemelni, kiemelek hát kettőt: az egyik a Murinsel, ami tulajdonképp egy úszósziget-kávézó a Murán, a másik pedig az Area5 nevű étterem, ami egy elég menő skybar.

fullsizerender_17_1.jpgA Murinsel

A belváros többi látnivalójáról, pl. a Fegyvermúzeumról, a Városházáról, a Dómról és az 1200-as években épült Ferences templomról pedig most csak annyit, hogy ezeket se hagyja ki az, aki szeretne minél teljesebb képet kapni Grazról.

Graz környéke

Még a városon belül van, de mivel autóba (vagy tömegközlekedésre) kell ülni hozzá, inkább a környék látnivalóihoz sorolom az Eggenberg kastélyt. Ez Stájerország legjelentősebb barokk kastélya és igazából nem is nagyon lehet rá más kifejezéseket használni, mint, hogy pazar, lenyűgöző csodaszép. Ami nekem leginkább megmaradt, az az épület szabályos, négyszögletes formája, a kastélyt körülvevő hatalmas park, illetve a mindenfelé szabadon mászkáló pávák. Itt egy teljes délutánt lazán el lehet tölteni, pláne ha megnézzük a kastélyon belül működő kiállításokat.

img_2778.JPG

Aki szereti a hangulatos kis osztrák falvakat, annak mindenképp ajánlom a Graztól nagyjából fél órára található Ehrenhausent. Már falu utcaképe is festői, de ami Ehrenhausent igazán különlegessé teszi, az az imént említett Eggenberg család mauzóleuma és a mellette található kastély, vagy minivár.

img_2977.JPG

Stájerország mediterrán vidék, és mivel dombokkal-hegyekkel tarkított, cseppet sem meglepő, hogy kiválóak a borok errefelé. Bort kóstolgathatunk bármelyik stájer vendéglőben, de Ehrenhausenben (konkréten a falu melletti festői domboldalon) van egy elég színvonalas "wine and spa" hotel, a Loisium, csak ajánlani tudom annak aki hotelt keres a környéken.

Thal falucska is kihagyhatatlan, elsősorban ezért, mert ez Arnold Schwarzenegger szülőfaluja. Itt minden a testépítő ikonról szól, az egykori szülőház ma múzeumként működik, de természetesen van szobra is Arnoldnak, sőt a falu gyönyörű kis csónakázótavának a partján megnézhetjük még azt a csónakot is, amiben anno a Terminátor megkérte a felesége kezét.

arnold-thal.jpgforrás: graztourism.at

És ha mindez még nem elég, Thalban van egy olyan giccses templom is, amihez hasonlót még nem igazán láttam.

forrás:menbezirk.at

Videós formában is van összefoglalóm Grazról, íme: 

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr3412798092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása