Ennyiért repülhetünk Amerikába
2018. június 16. írta: Gyetván Csaba

Ennyiért repülhetünk Amerikába

Észak-Amerikát egyetlen posztba sűríteni elég reménytelen vállalkozás, de talán nem lehetetlen. Mindenesetre fix támpont, vagy vezérelv nélkül nem érdemes nekikezdeni, én most azon a 23 városon keresztül probálom bemutatni az USA-t és Kanadát, amelyek a Budapestről legnagyobb utasforgalmat bonyolító légitársaságon, a Lufthansán keresztül elérhetők.

airplane-airport-flying-9482.jpg

Tudnivalók

Észak-Amerika csak két országot foglal magába /Kanada és USA/, de ez a két ország 10-10 millió négyzetkilóméteres alapterületével Oroszország (17 millió) után a világ második és harmadik legnagyobb országai.

Észak-Amerika felfedezése tehát csak többszöri nekifutásra, régiónként lehetséges, a 23 város abban jelenthet segítséget, hogy kitaláljuk hol landoljunk egy-egy régión belül, hova érhető el repülőjegy a legjobb áron.

A poszt tehát kísérletet sem tesz arra, hogy minden gyakorlati tudnivalót sorra vegyen, a talán elnagyoltnak tűnő felsorolás inkább azoknak lehet mankó, akiknek egy ötlet, vagy egy jó repülőjegy ár hiányzik az utazás szervezésének elkezdéséhez.

Merthogy tévhit, hogy csak a fapados légitársaságok kínálatban találhatunk “olcsó jegyeket”, a Lufthansánál például az október 1-től március 31-ig tartó úgynevezett "low seasonben" kifoghatunk olyan árakat, amikkel már nem is olyan "horror" egy amerikai út. Sőt! A poszt végére még az is kiderül, hogy akár 0 forintért is jegyhez juthatunk.

architecture-bridge-brooklyn-bridge-416053.jpg

Földrajz szakosok biztos találnának benne kivetnivalót, de én 5 régióra osztottam a területet: a keleti és a nyugati part adja magát, emellett külön tárgyalom a keleti part déli részét (Floridát), külön Kanadát és alkottam egy "közép" blokkot is, ami tulajdonképpen az összes máshova nem sorolt várost tartalmazza. 

Nyugati part - Kalifornia

A nyugati part felfedezéséhez jelenleg Los Angeles kínálja a legjobb árakat, ha július 2-ig foglalunk, már akár 130 ezer forintért jegyhez juthatunk. Los Angeles egyébként  a nyugati part "ikonja", felesleges bármit is kiemelni, Hollywood és az Universal Studios, Beverly Hills és a Rhodeo Drive, Venice Beach vagy épp Malibu coast eladja magát. Ja, és egész évben jó az idő.

architecture-asphalt-avenue-1115866.jpg

A másik nyugati parti nagyágyú, San Francisco egész mást nyújt, mint Los Angeles: élhetőbb, nem érezzük azt, hogy egész nap csak a helyi milliárdosok villáit bámuljuk a kerítésen kívülről, ráadásul jó a tömegközlekedése, így nem kizárólag autóval tudunk jönni - menni (míg Los Angelesben igen).

architecture-barge-bay-161764.jpgA híres Golden Gate híd

San Francisco-t a kifinomult hangulata miatt is szeretni szokták, fő látványossága a híres Golden Gate híd. Amiben viszont LA jobb, az az időjárás: mivel az óceán egy elzárt öblében fekszik, San Franciscoban elég gyakori a szeles, rossz idő.
San Joseba is repül a Lufthansa, ez a város nem kimondottan a turisták álma, viszont mellette szól, hogy ez a híres Szilícium-völgy fővárosa és az is, hogy itt is extra magas a napsütéses órák száma. De előnyére válik a repülőtér elhelyezkedése is: míg ugyanis például San Franciscóból csak bonyolult manőverekkel és jó sok "hídpénzt fizetve" tudunk kijutni a repülőtérről, addig San Joséból egyből elindíthatjuk Kalifornia felfedezését. És persze az sem mellékes, hogy általában jóval több a szabad hely a járatokon, mint pl. egy zsúfoltabb SF-i gépen. 

San Diego leginkább arról nevezetes, hogy fontos haditengerészeti kikötő, illetve arról, hogy itt található a világ egyik legnagyobb állatkertje és itt van a jellegzetes delfin showiról ismert Sea World vízi szórakoztató park. 

building-business-clothing-176837.jpg
Most tehát a jegyárakat figyelembe véve Los Angelesből érdemes indítani a nyugati part felfedezsét, de a nem árt azért figyelni a többi város árait sem.

A felsorolt nyugati parti látnivalókon kívül természetesen kötelező még beiktatni például a Grand Canyont, a híres  66-os utat, a fantasztikus Nemzeti Parkok valamelyikét (mindegyikét) és persze Las Vegas kaszinóit. A két hét a minimum, amivel érdemes tervezni.

Keleti part

A keleti (hozzánk közelebb eső) part látnivalói között kisebbek a távolságok, így itt akár autóbérlés, vagy helyi repülőjárat igénybe vétele nélkül, tömegközlekedéssel, vonattal is boldogulhatunk. A legjobb árak jelenleg New York Citybe érhetők 136 ezer forintért már kaphatunk jegyet, ha augusztus 16. és szeptember 30. között foglalunk. (július 2-ig kell foglalni)

buildings-city-manhattan-40142-2.jpgNew York, a város, ami soha nem alszik

New York City mindenki álma, a város ami 100%-ban megtestesíti Amerikát. Fő látnivalói legalább fotóról mindenki előtt jól ismertek: Szabadság-szobor, Empire State Building, Manhattan, a Brooklyn-híd, kár is ragozni, New York kihagyhatatlan.


Akár ide érkezünk, akár a keleti part valamely másik repterére, az USA szövetségi fővárosát, Washington DC-t látni kell. Egy napnál több nem kell rá, de azért a Fehér Ház és a Capitolium kötelező.
Akit érdekel a történelem, annak Bostont is muszáj beiktatni, ez volt ugyanis az USA első, modern értelemben vett nagyvárosa. Most is érezhető egyébként rajta, hogy olyan, mintha 100 évvel idősebb lenne a többinél, emellett (vagy épp ezért) emberlétékű, mindössze 600 ezren lakják.

img_5117.JPGBoston

Philadelphia menő hely, pezsgő kultúrális élettel, ám túl sok látnivalóval nem bír, de fontos vele kapcsolatban, hogy "itt alapították Amerikát", illetve a város Szépművészeti múzeumának lépcsőjén edzett Rocky a bokszmeccseire a híres filmben.
Newark csak azért lehet érdekes, mert New York közelében van, tehát ha kifogunk jó áron jegyet, akkor csapjunk rá.

A keleti part látnivalói ügyesen szervezve akár egy hétbe is beleférhetnek, de ha már itt vagyunk lehet, hogy érdemesebb elkalandozni északra, Kanada felé és megnézni például Montreált, Torontot és a Niagarát. Vagy dél felé, Florida irányába.

Dél-kelet

A keleti part déli részén lévő Florida (nagyon nagy vonalakban) azt tudja, mint a nyugati parton található Kalifornia: napsütés, végtelen beach, pálmafák, szórakoztatás felsőfokon.

Miami alapvetően képekről mindenkinek megvan, végeláthatatlan strandok a felhőkarcolók árnyékában. Az idő remek, állítólag csak egyszer havazott itt eddig a történelem során. A régió "lufthansás" városai közül ide jelenleg a legolcsóbb a berepülés, 145 ezer forint körül már foglalhatunk economy osztályra jegyet az aug. 16 és szept. 30. közöttti időszakra. (júl.2-ig bezárólag)

adult-beach-bench-1034597.jpgMiami kortalan

Ha a gyerekeknek akarunk felejthetetlen élményt Orlando kihagyhatatlan, hisz itt található a Disney World, itt van a Sea World a híres delfin show-val és a NASA Kennedy Space Center is.

abstract-art-atraction-1060901.jpgOrlando egy nagy vidámpark

Tampa pedig azért lehet érdekes, mert egy tipikus floridai város, ami egy hatalmas öbölben (Tampa Bay) fekszik és ha az éves kalózfesztivál idején jövünk (január), akkor átélhetjük milyen az, ha kalózok lepik el az egész várost. 

Floridában kihagyhatatlan még a híres Everglades park mocsárjárón, Florida fővárosa, Jacksonville pedig a legtöbbet adja vissza abból a hangulatból, amilyen a terület a spanyol időkben lehetett. De itt van a paradicsomi, fehér homokos, "baywatchos" Key West is, ami az USA legdélebbi települése. Fontos viszont megjegyezni, ha az említett low seasonben jövünk, nem lesz ugyan rossz idő, de az igazi tengerpartos, fürdőzős nyaralós időtöltésért nyáron érdemes Floridába utazni.

baywatch-beach-coast-61106.jpgKey West és a fehér homok

"Közép"

A "közép" címszó alatt szereplő városok igazán se a nyugati, se a keleti parthoz nem sorolhatók és mivel messze vannak egymástól, nem igazán "üthetünk több legyet egy csapásra". De ettől még lehet, hogy valaki pont innen merít ihletet.
Atlanta leginkább ipari üzemeiről híres, de a "hogyan készül" videóim miatt a Coca-Cola látogatóközpontja kifejezetten vonz, Dunaharasztiban többször jártam már, kíváncsi vagyok milyen lehet ez "nagyban". Az atlantai egyébként a világ egyik legnagyobb légiforgalmát bonyolító reptere, 165 ezer forintért van már jegy augusztus 16. és szeptember 30. között. (itt is él a júl.2-i határidő)

img_5118.JPGAtlanta a CocaCola hazája

Chicago: a Michigan-tó partján fekszik Amerika északi, középső részén. Kultikus hely, sokak szerint ötvözi New York nyüzsgését és a nyugati parti San Francisco kifinomultságát. Az "art deco felhőkarcolók" miatt sokan jönnek ide, az viszont hátránya, hogy túl sok minden nincs a környékén, szóval csak az igazi Chicago fanatikusoknak ajánlott.

architecture-boats-bridge-327415.jpgChicago és a híres Clock Tower

Detroit a Michigan-tó ellentétes, keleti oldalán fekszik, nagyjából Chicagoval szemben, a Detroit folyó mentén, a kanadai határon. A város leginkább az autógyártásáról híres, vagyis volt, ma már annyira nem dübörög az ipar, hogy 2013-ban csődöt is jelentett a város. A közbiztonság sem túl fényes, szóval az "Amerika-szűzek" ne itt kezdjék a földrész felfedezését, bár Torontóval (és a Niagarával) összeköthető. 
A "középhez" sorolt városok közül talán Dallas a legvonzóbb úticél. Nyilván a különleges texasi hangulata miatt elsősorban, de látnivaló is van bőven: például a híres a könyvtárszoba, ahonnan lelőtték Kennedyt, a Dallas filmsorozat szerelmesei pedig kiautózhatnak a Southfork ranch-hez is akár. Mexikó közelsége minden tekintetben érezhető, legfőképp talán a kajában, hiszen chillit nagyjából mindenbe tesznek. Nemrég hallottam a "Texico" kifejezést, szerintem ez is jól leírja a mostani Texast.

architecture-buildings-business-280193.jpgDallas, avagy "Texico"

Houston szintén Texas államban van, leghíresebb látnivalója az Űrközpont és itt van a világ legnagyobb rodeo showja. Ha ide érkezünk, átugorhatunk a "közeli" Dallasba is, de azért a méretek érzékeltetéseképp: Texas állam kb. 10-szer akkora, mint Magyarország, szóval a "közeli" is minimum 4-5 óra autózást jelent. 
Denver Colorado állam fővárosa és szinte pont az USA középén van. A várost a Sziklás-hegység veszi körül, "első Amerikának"  nyilván nem opció, de azért van látnivaló bőven, repülőtere a jellegzetes Sziklás-hegységre hajazó sátortetejével például a világ egyik leghíresebb reptere.

img_5119.JPGforrás: denver.org

A 23 lufthansás desztináció közül nekem Charlotte a kakukktojás, a város sem túl ismert, látnivalóban sem túl gazdag, a környékén sincs semmi, így szerintem akkor jöhet csak szóba, ha találunk extra jó áron repülőjegyet.
Seattle-t hangulata miatt szokás ajánlani, az egyik legemberléptékűbb amerikai nagyvárosnak tartják, a belváros például gyalogosan is könnyen bejárható. Sokat elmond az is, hogy Seattle egyik fő látványossága a halpiac, de itt nyílt az első Starbucks kávézó is. "Eléggé" északon van (észak-nyugaton pontosan), így az időjárás is tud zord lenni, viszont elhelyezkedése miatt összeköthető például Vancouverrrel (Kanada).

architecture-building-cars-419235.jpgSeattle híres halpiaca

Kanada

A "Kanada blokk" városainak felfedezését össze lehet kötni az USA nyugati (Vancouver) és keleti (Toronto, Montreal) partjával is, de önmagukban is megállják a helyüket.
Vancouver Kanada dél-nyugati részén található és a világ egyik legélhetőbb nagyvárosának tartják. Nyilván sokat nyomnak a latba a természeti adottságok: hatalmas vizek (tavak, óceán) veszik körül és rengeteg a zöld felület a városban. Nem meglepő tehát, hogy legfelkapottabb látnivalói is egy park (Stanley) és egy öböl (English bay). 

img_5120.JPGforrás:vancouvereconomic.com

A legnagyobb kanadai város Toronto, az Ontario-tó partján fekszik. Ahogy nagyjából mindenhol, itt is hatalmas felhőkarcolók vannak mindenfelé, a város legfőbb látványossága pedig a 553 méter magas CN tower, aminek a csúcsán-tűfokán "kapaszkodó nélkül" sétalhatunk körbe. Itt van a világ leghosszabb sétálóutcája, a PATH és Torontótól nincs messze a Niagara-vízesés sem. Rengeteg olasz és kínai él itt, külön negyedük is van. Augusztus 16. és szeptember 30. közötti utazás esrtére már 128.700 forintért van jegy.

architecture-buildings-business-374870.jpgToronto és az 553 meter mags CN tower

Az utolsónak maradt Montrealt Torontoval érdemes összevetni, mindkettő kanadai nagyváros, nincsenek is messze egymástól, ám míg Toronto hangulata tipikus nagyvárosi, Montreal élhetőbb, emberléptékűbb. Ha Franciaországot nem számítjuk, itt él a legtöbb francia ajkú lakos, ez a hatás érződik az egész városon, Montrealt egyébként egyfajta hídnak is mondják Amerika és Európa között. 

img_5121.JPGforrás:dentons.com

Összefoglalva tehát, mára megdőlni látszik az a tétel, hogy Észak-Amerikába csak horror áron lehet eljutni, ha megfelelően élelmesek vagyunk és jó időben foglalunk, nem sokkal drágább a jegy, mint egy felkapottabb európai városba.

Most ingyen is van jegy

Igen, most akár 0 forintért is jegyhez juthatunk, hisz a hónap végéig még folyik a játék a www.lufthansacsoport.hu weboldalon: három amerikai várost kell csupán képről felismerni és ha sikerül, esélyünk lesz ingyen utazni. Pár perc az egész és egyáltalán nem nehéz, szerintem érdemes próbálkozni, ráadásul, aki nem nyer, de játszott, egy 10.000 forint értékű repülőjegy kuponhoz biztosan hozzájut. 

4th-of-july-america-flag-6895.jpg
Remélem hasznos volt a poszt, rövidesen egyébként Amerikába utazom, az írásos és videós beszámolóban igyekszem majd még több gyakorlati tanácsot összeszedni. Addig is további utazási tippekért kövessetek a facebookon és/vagy az instagramon, akinek pedig van tapasztalata, vagy kérdése, ide kommentbe írja be.:)

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr6814044308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása