Kis híján macskakő lett a Káli-medence "legnagyobb" látnivalójából
2018. június 22. írta: Gyetván Csaba

Kis híján macskakő lett a Káli-medence "legnagyobb" látnivalójából

A Balaton-felvidéken található Káli-medencét magyar Toszkánának is mondják, erre egyébként meditárrán klímája, tájképe, szőlőültetvényei, kacskringós útjai és úgy általában a hangulata miatt rá is szolgál.

A Káli-medence régi neve Kállai-medence volt, a kálla elnevezés egyes települések nevében (Mindszentkálla és Szentbékkála) most is visszaköszön.

A Káli-medencében az a jó, hogy átlátható, (akár) egy nap alatt bejárható és maradandó élményt nyújt anélkül, hogy wellnesseznénk, csúszdaparkoznánk, vagy mondjuk turistaattrakcióvá alakított középkori várakat látogatnánk.

Nyolc falut szokás a Káli-medencéhez sorolni és érdemes is az összeset végiglátogatni, hisz amellett, hogy egészen egyedi hangulatú falvak ezek, szinte mindegyik rendelkezik valami kihagyhatatlan látnivalóval is.

Látnivalók

Ha egy területtel meg akarunk ismerkedni, elsőre célszerű keresni egy magaslatot, ahonnan jól belátható minden. Erre itt a legkiválóbb talán a Monoszló település melletti 335 méter magas Hegyestű, ami egyébként pont az első "szembejövő" látnivaló, ha a tipikusnak mondható útvonalon - azaz Zánkánál a 71-es útról lefordulva - közelítjük meg a Káli-medencét.

img_5606.jpgVeterán Mercik a Hegyestű lábánál, a "macskakövön"

img_5608.JPGA Káli-medence a Hegyestűről

Egyébként kész szerencse, hogy ma egyáltalán létezik Hegyestű, a múlt században ugyanis elkezdték elbányászni a több millió éves balaton-felvidéki vulkánokat: "innen van" a budapesti macskakövek nagy része, de kellett a strapabíró bazalt a vasútépítsekhez is (a sínpárok közé töltéskőnek). A munkagépek ejtette sebek látszanak a Badacsony oldalán is, a Hegyestűnek pedig konkrétan a felét már elbányászták, mire a 60-es évek végére, az erősődő társadalmi nyomás hatására leálltak a bányászattal.

img_5605.JPGA Hegyestű és a "sebes" hegyoldal

Továbbiak

Biztos van értelmesebb felfűzése is a Káli-medence látnivalóknak, de én random ugrálok innentől. Szentbékkálla, mint falu is roppant hangulatos, de ami miatt sokan jönnek ide, az a közelu kőtenger. Nem fárasztanék most senkit "valaha itt a Pannon-tenger hullámzott" kezdetű eszmefuttatásokkal, de amíg a Balaton-felvidék tanúhegyei arról "tanúskodnak", hol húzodott egykor a földfelszín, addig a kőtengerek (több is van erre) évmilliókkal ezelőtt, az egész Kárpát-medencét beborító Pannon-tenger alján lerakódott homokból cementálással, erózióval létrejött képződmények.

img_5383_2.jpg

A szentbékkállai kőtenger fő attrakciója egyébként az ingókő, ami nem más mint egy hatalmas vízszintes sziklatömb egy másikon, a neve pedig arra utal, hogyha ráállunk inog (nem annyira egyébként, de mindenki kipróbálja).

img_5379.jpgAz ingókő

Ha van, amiért nem vagyok oda a magyar falvak építészetében, akkor azok a 60-as, 70-es években épült egysíkú Kádár-kockák. A Káli-medencében az is jó, hogy ezek szinte teljesen hiányoznak, vannak ellenben igényesen felújított, kőkerítéses, nádtetős parasztházak, Salföldön például gyakorlatilag a falu minden háza ilyen.

img_5614.jpgKifejezetten nagy élmény végigsétálni a skanzenszerű falvakon

Salföldön található egy Major is, ami - mint a legtöbb attrakció a környéken - a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében van. Az egész tulajdonképpen egy mini állatkert őshonos magyar állatokkal: vannak itt bivalyok, szürkemarhák, lovak, szamarak, de az egész a majort körülvevő környezettel igazán ütős.

img_5400.jpgBivalyok a Salföldi Majorban

Stílszerű hasonlattal folytatva "bivalyerős" Kékkút is, már ami a faluképet illeti. (Sőt talán ez a "legmutatósabb" település a medencében). Kékkút neve egyébként sokaknak lehet ismerős, itt ered a híres kékkúti ásványvíz, amit már a rómaiak is kedveltek, a legenda szerint ez a víz Theodora császárné kedvence volt (innen az elnevezés).

img_5475.jpgA Theodora forrásból kötelező inni

Ezek nagyjából az egy napba sűríthető legfontosabb látnivalók, de meg kell még emlékezni a salföldi Pálos kolostorromról, a Kornyi-tóról, a kővágóörsi templom előtt szégyenkőről is többek között. 

Talán a felsoroltakból is kitűnik, hogy a Káli-medence igényes, minőségi időtöltést kínál, a "gagyi turizmus" minden formáját sikerült eddig távoltartani és ezt a trendet csak erősítik az olyan országos szinten is elismert, magas színvonalú vendéglátóhelyek, mint pl. a Liszkay borkúria Monoszlón, vagy a Káli Art Inn Köveskálon. A lezáró fotók elé még ideillesztek egy idészetet Hamvas Béla az Öt géniusz c. művéből, ami ugyan az egész Balaton-felvidékre vonatkozik, de tökéletesen igaz a Káli-medencére is:

"... úgy látszik, az ember világosabb és melegebb földre ér. A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A színekről a köd eltűnik és jobban világítanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne... E táj sok olasz vidéknél déliesebb... A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is bevilágít és a gyümölcs íze is világosabb..."

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és/vagy az instagramon./

img_5476.jpgszobrok a Kornyi-tó partján

img_5457.jpgSalföld pici temploma

img_5348.jpgtipikus Káli-medence

img_5357.jpgbiciklivel vagy autóval egy nap is elég lehet

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr8714056120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása