Zaton beach: Minden, amit akarsz
2018. augusztus 16. írta: Gyetván Csaba

Zaton beach: Minden, amit akarsz

Horvátország egyik legnagyobb üdülőközpontja tudja mindazt, amit egy tengerpartnak tudnia kell, de emellett rendelkezik "aquaparkos" adottságokkal is. Így nem csak a gyerekes családoknak kézenfekvő,  de azoknak is, akik a tengerpartot a nyaraláson inkább csak díszletként kedvelik.

img_8819.jpg

A Zaton Holiday Resort Dalmácia középső részén található, 620 kilométerre Budapesttől Zatonban, amihez a legközelebb eső nagyváros Zadar (11km).

Néhány számadat a méretek érzékeltetése végett: a teljes üdülőkomplexum egy 100 hektáros, azaz nagyjából 70 focipályányi területen fekszik. A Zaton Holiday Resort döntően homokos-kavicsos strandja másfél kilométer hosszú, ezzel a kategóriájában az első Horvátországban. Összesen hatszáz lakóegység található az üdülőfalu apartmanházas részén és van egy 30 hektáron elterülő camping is.

img_8970.jpgA falu

A tengerpart

A bemutatkozó kiadványokban másfél kilométeres tengerpartról olvashatunk, én nem mértem le, de valóban nagyon hosszú a partszakasz. Fehér homokra nyilván nem kell számítani, de tény, hogy aki nem bírja a sziklákat-köveket, annak Zaton ideális. (Arra azért érdemes figyelni, hogy itt-ott még lehetnek apró kövek, mivel mesterségesen "homokosították" a beachet.)

img_8814.jpgmásfél kilométeres beach

img_8797.jpgárnyék is van

Nagy előnye a helynek, hogy igen sekély a víz, így pici gyerekkel is ideális, illetve amiatt, hogy a terület nagy részét fenyőerdő borítja, könnyű árnyékos helyet találni a vízhez közel. Nekem egyébként a baldachinos kétszemélyes ágyak voltak a kedvenceim:).

img_8696.jpg

Az aquapark

Zaton igazán az üdülőközpont belsejében található aquapark miatt kedvelt, a legtöbben ezért jönnek ide. Sajnos írásban nehéz visszaadni az élményt, amit ez hatalmas vízi játszótér nyújt (erre sokkal alkalmasabb a lenti videó), annyit viszont feltétlen érdemes megjegyezni, hogy gyerekekkel való nyaralásra nem sok ideálisabb hely van.

img_8801.jpg

A terület átlátható, sokféle medence van, a kiegészítő játékok kialakítása, formája színvilága pedig nagyon kreatív és vidám. Emellett persze az is fontos, hogy a felnőttekre is gondoltak, van medence úszóknak is és az animátorok egész délután nyomatják a vízi aerobikot.

img_8809.jpg

Sport

A kisgyerekes családok mellett azoknak ajánlható igazán a hely, akiknek fontos, hogy minden nap tudjanak sportolni. Akár futásra, akár biciklizésre ideális a hatalmas terület, de van szabadtéri konditerem, van egy csomó strandröpi pálya és saját műanyag borítású foci, röplada és kosárpálya is.

screenshot_2018-08-16_10_02_43.png

img_8796_v2f_2018-08-02_14-25-21_717.jpg

És persze olyan vízi sportok is kipróbálhatók, mint a sup, a szörf, vagy a jetski, a vízi aerobikról pedig már esett szó.

A szállások

Az aquapark mellett Zaton igazi ereje a "faluban" van. Én négy csillagos apartmanban voltam, ezek nagyon takaros téglaépületek, amik négy-öt fő részére ideálisak, nagy terasszal és teljes belső felszereltséggel (wifi, légkondi tévé, elektromos tűzhely). Természetesen külön van a háló és a nappali.

img_8825.jpg

A 2-3 csillagos stúdiók annyival tudnak kevesebbet, hogy ezekben nincs külön nappali és háló, hanem a nappaliban lévő kanapé alakítható "franciaággyá". Árban elég nagy a szórás, szezontól és kategóriától függően 40 és 300 euro között mozog egy nap.

Fa mobilházak is vannak légkondival, mikrohullámú sütővel, hűtővel, elszeparált alvó résszel, konyhával, terasszal. Ezek 4+2 fő részére ideálisak, itt az árak 80 és 250 euro között mozognak (/nap).

És akkor ott van még a hatalmas camping, ahol nem csak sátrazni, vagy "lakókocsizni" lehet, de glamping házak is elérhetők. A glamping valamiféle ötvözete a faháznak és a sátornak, szóval elsősorban azoknak jelenthet ez opciót, akik bírják a vadregényt, de szeretik a kényelmet is (van wc, zuhanyzó például) A teljes repertoár és árlista itt érhető el.

img_9802.JPGgampling

Egyebek

A cél valami olyasmi lehetett az üdülőfalu kialakításnál, hogy "aki egyszer ide beteszi a lábát, annak eszébe ne jusson kimenni innen". Zaton épp ezért leginkább egy mini városra hasonlít, van saját élelmiszerdiszkontja, van posta, vannak ruhaüzletek is (a szokásos tengerparti bazárok mellett). Egyedül talán szórakozási lehetőségekben gyengébb a hely, bár van egy-két bár:), sőt még egy disco is, de éjfél körül megáll az élet. 

screenshot_2018-08-16_10_07_39.png

Saját "menzával" is rendelkezik Zaton, itt napi 22-25 euró felárért kérhető reggeli és vacsora, de természstesen van egy csomó étterem is. Ha egyet kéne ezek küzül ajánlanom, akkor az a "fő utca" közepén lévő Tinel restaurant lenne, egészen zseniálisan készítik a tengeri ételeket. Erről is szó van azalábbi 7 perces videóban, jó szórakozást.

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és/vagy az instagramon is./  

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr8014182831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása