A mini Oktoberfest után Európa legnagyobb termálfürdőjében áztathatjuk ki magunkat
2018. szeptember 22. írta: Gyetván Csaba

A mini Oktoberfest után Európa legnagyobb termálfürdőjében áztathatjuk ki magunkat

Ha "csak" Európa legnagyobb termálfürdője lenne Erdingben, már attól is érdekes lenne a város, de itt van Bajorország második legnagyobb sörfesztiválja is.

Látnivalóiban tipikus német kisvárosnak mondható Erding, ám a fürdő és a sörfesztivál mellett az is különlegessé teszi, hogy 15 kilométerre fekszik Németország második legnagyobb repterétől, a münchenitől, ígya térség legdinamikusabban fejlődő települései közé tartozik.

img_0838_v2f_2018-09-04_17-23-25_085_1.PNGErding vízben óriás

Therme Erding

Egy fürdőt nyilván oda "tesznek", ahol a termálvíz feltör, mégis némiképp bizarr a kukorica és répaföldek közepén magasodó kupolás épület látványa. Közelebb érve pedig az tűnik fel, hogy a bejárat olyan mintha egy kaland vagy vidámparkba érkeznénk, egyébként tulajdonképpen oda is érkezünk.

img_1239_v2f_2018-09-06_10-07-47_434.jpgRépaföld és termálfürdő

img_1295_v2f_2018-09-06_16-39-22_117.PNGA fürdő bejárata és a parkolóház

A fürdő méreteiről mindent elmond, hogy egy három szintes parkolóház tartozik hozzá és 15 hektáron terül el. Ez a 15 hektár önmagában nagy számnak tűnhet, de ha azt vesszük, hogy az Európa legnagyobb fürdőkomplexumának mondott Hajdúszoboszlói fürdő alapterülete 30 hektár, akkor már nem is tűnik olyan nagynak.

img_2189.JPG15 hektár az kb. 20 foicpálya

Persze egy fürdőt az alapterületnél jobban meghatároz például az, hogy hány medencéje van és ezek milyenek. A bemutatkozóban 26 medencéről írnak - én bevallom nem számoltam - a karakteres környezet viszont, amiben a medencéket elhelyezték nagyon megmaradt. A hullámmedence például egy csaknem focipálya méretű csarnokba került, aminek üveges teteje nyitható-zárható. Ennek az épületnek a méreteit az is jól érzékelteti, hogy egyik oldalához egy hajó formájú hotel kapcsolódik.

img_1256_v2f_2018-09-06_11-26-17_700.PNGA tetőt nyáron kinyitják

Egy másik, kb. ugyanekkora alapterületű, Vital Oázis nevet viselő csarnokban kaptak helyet a wellness szolgáltatások. A központi medence itt a Bali Oázis nevet viseli, ennek megfelelően műbarlangokkal és pálmafákkal rakták körbe. Elég hangulatos ez is.

img_2191.JPGBali kicsiben

Németországban és Ausztriában valamiért nagy hagyománya van a fürdőruha nélküli strandolásnak, épp ezért, a nudistákra is  gondolva épült teljesen különálló, velencei stílusú fürdőrész is.

És van egy Galaxy nevet viselő fedett csúszdapark is. Ennek a méreteiről annyit, hogy máshol már egy hasonló méretű csarnoknak a felét simán aquaparknak és élményfürdőnek nevezik. A szabadtériekkel együtt összesen egyébként 26 csúszda van Erdingben, ezzel állítólag Európa legnagyobb csúszdarendszerének számít az itteni.

img_1251.jpgszép is, gyors is

Összefoglalva: mivel vizes kikapcsolódási lehetőségekkel elég jól áll Magyarország is, felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e csak a fürdő miatt 600 km-t utazni. Erre nehéz egyértelmű igent vagy nemet mondani, de ha például összekötjük a strandolást a sörfesztivállal, már nincs kérdés.

Erding Herbstfest

Azt nem kell nagyon ecsetelni, hogy milyen hagyománya van errefelé a sörfesztiválozásnak, épp ezért nagy dolog a városnak, hogy a világhíres Oktoberfest után az erdingit tartják Bajorország második legnagyobb sörfesztiváljának. Egyébként a történések pont ugyanazok itt is, mint Münchenben, csak kicsiben: hatalmas sörsátrakban az emberek hatalmas korsókból isszák a sört és persze számolatlanul fogy a perec, a kolbász és a csülök is, szól a zene, megy a tánc.

img_2205.JPGegy kisebb sátor

A sörfesztiválok (mint nagyjából minden hasonló őszi mulatság) alapját az adja, hogy ekkora nagyjából befejeződtek a földeken a munkák, ennek örömére pedig a falu összegyűlt, hogy kiszórakozza magát. Az idők nyilván változnak, de azt jó látni, hogy mennyire ragaszkodnak itt a szokásokhoz: nem csak az idősebbek, de a fiatalok közül is mindenki a hagyományos bajor viseletben feszít, ami lányoknál a dirndli, fiúknál bőrnadrág.

img_2201.jpgbőrgatyások a forgó, fedett sörpultnál

Abban, hogy nem "cikiség", hanem "menőség" lengi körül az öltözékeket nyilván nagy szerepe van annak, hogy München divatüzleteinek a kirakata augusztus végétől már szinte csak ilyen cuccokkal van tele, minden nagyobb világmárka kirukkol "bajoros" szettel, sőt idén még az 1860 München focicsapata is csináltatott Oktoberfest-mezt.

img_2203.JPG itt nincs szerény adag:)

A szeptember elején megrendezésre kerülő fesztivál elnevezéséről még érdemes annyit megjegyezni, hogy a helyi jellegzetes sör miatt hívják Weissbrau festiválnak is, de a hivatalos neve Herbsfest, ami nagyjából Őszi fesztivált jelent.

Akinek felkeltették az érdeklődését a leírtak, annak van videóm is, ebben a fentieken kívül szerepel egy müncheni városnézés is, például a híres Bmw múzeummal.

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és/vagy az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr2714250709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása