A csongrádi Körös-torok tengerpartnak se rossz
2018. június 29. írta: Gyetván Csaba

A csongrádi Körös-torok tengerpartnak se rossz

Csongrád nem feltétlen van ott mindenki fejében mint nyári, vízparti úticél, pedig a Körös-torok homokpadja a helyiek szerint vetekszik bármelyik homokos tengerparttal. De nem csak ezért érdemes ide eljönni.

Csongrád - a fekete vár

A monda szerint Árpád fejedelem 896-ban a mai Csongrád környékét Ond törzsének adta szálláshelyül. Ond fia, Ete új várat építtetett itt, a település pedig a korábbi, szlávok által építetett földvár után a Surungrad-Csurungrad, magyarul: fekete vár nevet kapta. Innen származik tehát a mai Csongrád neve, legalábbis Anonymus levezetése szerint.

 

Vár ma már sehol sincs, van viszont egy elég mutatós skanzen Csongrádon, ami nem más mint a belsővár(os) nevet viselő régi városmag. Kialakulása annak köszönhető, hogy Csongrádot minden oldalról körülvette a Tisza, így amikor a múlt században fejlődésnek indult a város, csak nyugati irányban tudott terjeszkedni, az egykori városmag pedig így elszigetelődött. 

dsc00650.JPGA 200-300 évesre becsült házak ma élő múzeumként működnek

Az elszigetelődés azzal is járt, hogy a belsőváros szinte érintetlen maradt, ma pedig 37 műemléki védettség alatt álló, vályogfalas házával ez az Alföld legnagyobb népi műemlékegyüttese. 

Az "új" belváros is mutatós, itt találjuk a városházát, ami XVIII. század második felében épült, és eredetileg a Károlyi család egyik urasági megszállóháza volt.

dsc00813.JPGA csongrádi városháza

A városházával szemben áll a Nagyboldogasszony templom, aminek oltárát a velencei Frari bazilika Tiziano által festett Assuntájának a másolata díszíti. A képet Tari Lajos festette 1917-ben és sokak szerint jobb lett, mint az eredeti. A templom tornyában egyébként még az 1800-as években kialakításra került egy tűzfigyelő erkély, ami most remek rálátást kínál a városra.

csongrad-turistaszalami6.JPGA Nagyboldogasszony templom...

dsc00807.JPG...és a híres oltárkép

A belvárosról mindenképp el kell még mondani, hogy nagyon rendezett, rengeteg a virág és (mint az alföldi településeken általában) sok a biciklis is. És azt sem árt tudni, hogy Csongrád szecessziós gimnáziuma Ybl Miklós tervei alapján épült a 20. század elején.

dsc00645.JPGA szecessziós gimi

Körös-torok

A Fekete- és a Fehér-Körös Gyulánál egyesül Kettős-Körössé, majd miután Körösladánynál “csatlakozik hozzájuk” a Sebes-Körös, létrejön a Hármas-Körös. A Hármas-Körös, vagy egyszerűbb nevén a Körös Csongrádnál, a Körös-toroknál ömlik a Tiszába.

Mivel a Tisza sebessége nagyobb, mint a Körösé, a torkolatnál a sebességkülönbség hatásáral a Tisza lerakja a hordalékát - a nagyszemcséjű homokot - így nyaranta, alacsonyabb vízállásnál óriási homokpad keletkezik Csongrád határában. Ez a homokpad Magyarország legszélesebb homokos strandja.

img_5877.jpgforrás: csongrad.hu

Tényleg nem túlzás tengerparthoz hasonlítani a helyet, egy-egy melegebb nyári napon több ezren strandolnak itt. Valódi üdülőközpont jött létre egyébként a területen, van rengeteg nyaraló, étterem és büfé, van hajókikötő és nemrég épült egy kilátó is.

korostorok-turistaszalami5.JPGA 30 méter magas kilátó

korostorok-turistaszalami4.JPG...és a kilátás a a kilátóból

Egy ilyen helynek természetes, hogy van saját fesztiválja is, a Körös-toroki napok rendszerint augusztus elején kerül megrendezésre és azt mondják hatalmas buli.

Evés - ivás - alvás

Csongrád első számú hotelje a belvárosban található Erzsébet hotel, ami 2017-ben nyitott újra, a szobák igényesek, az árak mérsékeltek. 

Ahol "ennyi" folyó talákozik, ott természetesen nagy hagyománya van a halászatnak, halételek kedvelőinek nagyon tudom ajánlani a Bárka éttermet, nagyon finom a süllő lecsóágyon, de rengeteg féle különleges étel van harcsából és pontyból is. A Vándor Tanya étterem pedig egy hatalmas levendulamező szomszédságában található és attól is különleges, hogy a levendula virágát sültekhez, szörpökhöz, süteményekhez is felhasználják. 

dsc00815.JPGA levendula is szereti Csongrádot

Csongrád egyébként önmagában is megáll, de tetszőlegesen összeköthető a közeli Kecskeméttel, Ópusztaszerrel, vagy épp Szegeddel, Szentesre pedig akár át is lehet bringázni a Tisza töltésén kialakított kerékpárúton. Lezárásképp pár fotó szokás szerint.

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és/vagy az instagramon./ 

korostorok-turistszalami2.JPGA torkolat, jól látszik a két folyó "színkülönbsége"

korostorok-turistaszalami1.JPG...itt is

dsc00576_1.JPGA vízitúrázokis kedvelik a helyet

dsc00584.JPG

dsc00587.JPG

korosorok-turistaszalami3.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr4014082459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása