Salzburg látnivalói egy napban
2018. december 01. írta: Gyetván Csaba

Salzburg látnivalói egy napban

Salzburg nevében a só szerepel, az idelátogatók kedvence mégis egy édesség, a Mozart-golyó. Amiből egyébként Mozart sosem evett.

Sietve leszögezem: nem ez a legrészletesebb és legmélyebb Salzburgot bemutató leírás, de akinek csak egy napnyi ideje van Ausztria negyedik legnagyobb városára (Bécs, Graz és Linz előzi meg a sorban) hasznos lehet. 

salz8.jpgSalzburg a magasból

A Budapesttől nagyjából 550 kilométerre található Salzbug Ausztria közepső részén helyezkedik el, közel a német határhoz, az északi részen.

A várost hegyek veszik körbe és egy folyó, a Salzach szeli ketté. Nem lehet nem észrevenni, hogy a Salz, azaz a só hangsúlyosan jelen van az elnevezésekben, de ez nem is csoda: nagyon sokat köszönhet a város a sónak.

salz3.jpgA Salzach

1517-ben nyílt meg itt az első bánya és mivel akkortájt nem állt még rendelkezésre más tartósítási eljárás, a sónak az aranyhoz mérhető, hatalmas értéke volt. A sóbányával rendelkező vidékek jelentős bevételekre tettek szert, gyorsan gazdagodtak, ez történt Salzburggal is.

salz10.jpgA belváros és felette Salzburg vára, a Hohensalzburg

Valahol itt kell keresni tehát annak az alapjait, hogy a 17.-18. századra Salzburg a "világ színpada" lett. Elsősorban itáliai mesterek "importálásával" mesébe illő városkép épült ki (ez a mai óváros) és megvoltak a források ahhoz is, hogy a bárók, hercegek udvaraiban nyüzsgő kultúrális (főként zenei) élet alakuljon ki. 1756-ban jobb helyre tulajdonképpen nem is születhetett volna Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozart városa

Salzburg leghíresebb szülötte alighanem a  tehetsége révén is világhírű lett volna, de a város nyüzsgő zenei élete biztos nem volt hátrány a kicsi Mozartnak, ahogyan az sem, hogy édesapja a salzburgi nagyherceg kamarazenésze volt. A belvárosban sétálva minden a zeneszerzőről szól, van itt Mozart tér, Mozart szobor és szinte minden kirakatban van valamilyen Mozarttal kapcsolatos relikvia.

salz5.jpg

Egyébként a világ egyik legszebb főutcájának tartotta Geitridegasse-n található a zeneszerző szülőháza, itt egy kiállítás is működik, ami bemutatja Mozart meglehetősen rövid életét (mindössze 35 évet élt).

salz13.jpgsalz12.jpg

A Mozart-golyó története

A Mozart-golyó, avagy a Mozertkugel amellett, hogy finom, tud mindent, ami a világhírnévhez szükséges: "jó helyre született", van körülette legenda, misztikum.

A nugátkrémet, csokoládét és marcipánt tartalmazó gömb formájú édességet először egy Paul Fürst nevű salzburgi cukrász készítette el 130 éve. Ebből pedig az is következik, hogy Mozart sosem evett a desszertből, hisz amikor 1890-ben az első golyó elkészült, a zeneszerző már éppen száz éve nem élt. Élelmesebbek ebből pedig már kitalálhatták, mi köze Mozartnak a Mozart-golyóhoz: A gömb alakja miatt a maga nemében akkortájt forradalminak számító édesség Mozart halálának 100. évfordulójára készült, tisztelgésül a zeneszerző előtt.

salz4.jpg Mozart sosem fogott Mozart-golyót a kezében

A Fürst cukrászda most is működik Salzburgban, ám, hogy nem kizárólag itt árulnak Mozart-golyót (hanem minden második üzletben) az annak köszönhető, hogy Fürst úr anno nem védette le a találmányát.

Ha mégis a Fürst cukiban kapható verziót vesszük eredetinek, akkor a Mozart-golyó nagyon más, mint amilyennek mi ismerjük. Az "eredeti" csomagolása ugyanis nem arany-bordó, hanem ezüst és kék. 

salz14.jpgAz "eredeti"

Lehet, hogy csak nekem jutott eszembe, de ha ezt vesszük alapul, akkor viszont a város közepén, a Kapitelplatzon álló hatalmas Mozart-golyó sem "eredeti", merthogy arany színű. A Sphaera nevet viselő 9 méter magas modern szobor egyébként a hivatalos leírások szerint nem Mozart-golyó, hanem egy provokatív modern alkotás, aminek a tetején áll egy férfi, aki "lehetne bármelyikünk".

dsc06239.JPGA Sphaera háttérben a várral

Hohensalzburg

Ami egy egy napos túrába még mindenképp bele kell, hogy férjen, az Salzburg vára, a Hohensalzburg. A fellegvár, ahogy a nevében is benne van: a város fölé magasodik.

salz1.jpgsalz7.jpgA bevehetetlen vár

A hegyen álló vár megközelíthető siklóval is, de gyalog sem túl veszélyes a túra, ráadásul így több teraszról is bámulhatjuk felülnézetből Salzburgot. 

A Hohensalzburg több, mint 900 éves és ez Európa legnagyobb, épségben megmaradt középkori erődítménye, állítólag sosem tudták elfoglalni.

salz9.jpgFent már nagyon karácsonyi volt a hangulat

A vár belső részeiben, ahogy máshol is itt is különböző kiállítások vannak, de kifejezetten üdítő, hogy nem csak történelmi tematikával, hanem van például egy marionette kiállítás a világhíres salzburgi marionette színház bábjaival. A háttérzenével és a megvilágítással a bábok egyszerre szépek és félelmetesek, tulajdonképpen már csak ezért a kiállításért is megéri feljönni (képet azért nem teszek ide, mert a lenti videó adja vissza igazán a hangulatot).

Egy napba nagyjából ennyi fér bele, ha marad még idő akkor érdemes csak céltalanul bolyongani egyet a világörökség részét képező belvárosban és nem szabad kihagyni Salzburg fő templomát a, a 81 méter magas Salzburger Domot sem.

salz6.jpgA Dóm a vár egyik teraszáról

 

A többi látnivaló

Ha több időnk van, akkor elhagyhatjuk a belvárost és megnézhetjük a világ egyik legszebb dísztermével rendelkező Mirabelle-kastélyt, a Hellbrunni kastélyt, a Modern Művészetek házát, de van egy elég látványos nyitott sóbánya is Halleinben. És persze tele van a környék síelési lehetőséggel.

Ha nem síelünk, célszerűbb tavasszal-nyáron jönni, ekkor mutatja meg igazi fesztivál arcát a város. Én november végén jártam Salzburgban, meglehetősen hideg volt, cserébe viszont már eléggé karácsonyi volt a hangulat a városban. Van videóm is, ami ugyan fele részben egy multisport óra bemutatója, de azért benne van minden, amiről a fenteikben szó volt. (Alább)

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr2314393346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása