Prága látnivalói picit másképp
2018. november 03. írta: Gyetván Csaba

Prága látnivalói picit másképp

Prága a világ egyik legszebb városa és mivel közel van, sok magyar volt már (akár többször is) a cseh fővárosban. Újat mondani Prágáról épp ezért nem könnyű, új nézőpontokat viszont mindig lehet találni.

Közel van

p1030260-min.JPG

Kilométerben tényleg nincs messze, a Budapesttől mért 530 kilométeres távolság autópályán 5-6 óra alatt megtehető lenne, ám mivel jó ideje felújítás alatt van a csehországi a D1-es autópálya, állandóak a dugók. Szóval minimum két óra plusz utazással számolni kell, mostanában tehát nem igaz, hogy pár óra alatt ki lehet érni.

Budapest vs. Prága

Előszerettel hasonlítják össze a két várost, tény és való, hogy nagyjából hasonló méretűek, sok a közös pont a történelmükben, ám azért van különbség. Budapest talán "totálban" szebb, például ha végighajózunk a Dunán,  sokkal jobban mutat a város a Várral, a hidakkal, a Parlamenttel. Prága előnye inkább a részletekben rejlik. Mivel "idősebb", így van például történelmi központja, ami ráadásul az egyik a legszebb a világon. Prága fő látnivalói közel vannak egymáshoz, 2-3 óra alatt gyalogosan is bejárható a nagy részük, Budapesten viszont nehéz mindezt tömegközlekedés nélkül megoldani.

(Hanyadik?) Károly-híd

Prága első számú látnivalója Károly-híd, viszont a névadóra hol "első" hol "negyedik" Károlyként hivatkoznak. A helyzet az, hogy mindkettő helyes. I. Károly cseh király ugyanis német-római császár is volt (Prága pedig volt a Német-Római birodalom fővárosa), ebben a tisztségében pedig négyes volt a "jelzője". 

Károly korának egyik legműveltebb uralkodója volt, Prágát is igyekezett igazi szellemi központtá építeni, 1348-ban például megalapította Közép-Európa első egyetemét. Emellett Prága összetéveszthetetlen, középkori arculatának a kialakítása is hozzá köthető.

img_3854_1.jpgA Károly-híd

A híd alapkövét 1357-ben tette le Károly, ám az 1402-es átadást már nem élhette meg. Egyébként nagyon sokáig egyszerűen Kőhídnak vagy Prágai hídnak nevezték a hidat, és csak 1870-ben nevezték át építtetőjének tiszteletére Károly-híddá.

Az Óváros, aminek Hitler megkegyelmezett

Prága óvárosáról tényleg csak közhelyekben lehet beszélni, olyan ugyanis az egész, mintha egy mesekönyvben, vagy egy film díszletében járkálnánk. Ráadásként szinte minden eredeti, ugyanis a második világháborús bombázásokat is megúszta a város. Ez úgy fordulhatott elő, hogy Hitler állítólag nagyon szerette Prágát és nem engedte bombázni, úgy tartják, hogy egyfajta "kultúrális központ" szerepet szánt a városnak. (A szövetségeseknek pedig szerencsére nem állt érdekében a bombázás).

img_3856.JPG A Károly-híd Mala Strana felőli kaputornya

Teljesen azért nem úszta meg a világháborút Prága, a városházát találat érte, ennek során pedig megsérült a 600 éves, híres-neves éves óra, az Orloj. A felújítás után nagyjából 60 évig szinte hiba nélkül működött a világ legidősebb csillagászati órája, ám idén ismét esedékessé vált egy nagyszervíz, ezért január 8-án reggel 9-kor a szokásosnál is nagyobb tömeg előtt pihenőre vonultak a "szentek". (Szeptembertől azóta már újra működik az óra.)

screenshot_2018-11-03_11_35_59.pngAz Orloj és a "szentek"

Csak a rend kedvéért: Az Orlojt 1410-ben telepítették, az igazából két számlapból álló óra a pontos idő mellett mutatja a Nap és a Hold állását, az évszakokat és az aktuális csilagjegyet. További különlegessége, hogy minden egész órakor a harangszóra az óra feletti ablakból előbújik a 12 apostol szobra.

Kit őriznek a Várban az őrök?

Aki megnézte az Óvárost és a Károly-hidat, az általában felsétál a várba és kezdésnek megtekinti a szintén minden egész órakor esedékes őrségváltást. Az őrségváltást általában elintézik az emberek annyival, hogy "nagyon durva lehet egy órán át mozdulatlanul állni". Egyébként valószínűleg tényleg az, de még durvább, hogy elvileg már nincs is semmi funkciója az őrállásnak. Az őrök ugyanis a köztársasági elnök hivatalát őrzik, de az elnök már szinte sosem tartózkodik itt. (Legalábbis ezt mesélte melletem egy cseh idegenvezető az amerikai csoportjának.)

screenshot_2018-11-03_00_53_22.pngAz őrség a Várban

Ettől persze jó buli és van még a Várban bőven látnivaló. A hatalmas Szent Vitus székesegyház Csehország első számú temploma, ez az itteni "Mátyás-templom". Kívülről is lenyűgöző, belül pedig a hatalmas színes ólomüvegablakok láttán áll el az ember lélegzete (persze csak ha süt a Nap).

p1030471-min.JPGA Szent Vitus kívülről...

p1030452-min.JPG...és belülről.

És egy jótanács: ha a Károly-híd felől jöttünk fel a várba, akkor lefelé menjünk a Várkerten át, ez Prága legszebb parkja, pláne ősszel és tavasszal mutat jól. 

Prága tele van modern dolgokkal is

Prágát általában a történelmi látnivalókkal azonosítják, pedig tele van a város modern dolgokkal. Ilyen a John Lennon-fal, vagy épp a Táncoló Ház, de ha a modern attrakciókról beszélünk, akkor megkerülhetetlen David Cerny neve is.

Cerny egy meghökkentő műveiről ismert kortárs szobrászművész, több alkotás is fűződik a nevéhez. Például a Sigmund Freudot ábrázoló Logó ember szobor a Svejk étterem közelében, amit sokan észre sem vesznek, amikor a belvárosban sétálnak. 

screenshot_2018-11-03_11_43_48_1.pngA Lógó ember szobra

Szintén Cernyhez köthető a Kampa múzeum melletti három óriásbébi szobor, ilyenekből egyébként többet is "elhelyezett" a városban (például a Zizkov TV-toronynál). A meglehetősen bizarr látványt nyújtó négykézláb mászó, egyenként 800 kilós bronzszobrok a kommunizmus arctalanságát és "soha fel nem növését" szimbolizálják.

screenshot_2018-11-03_00_54_10.pngÓriás csecsemők a Kampa-múzeumnál

Cerny műve a 10 méter magas, 42 fémszeletből álló Kafka-fejszobor is, aminek különlegessége, hogy folyamatosan mozgásban van, éppen ezért fotón nem igazán adható vissza az élmény. (A lenti videóban a többi látnivalóval együtt ez is benne van.)

img_3866.JPG

Egy nap nem elég, aludni is kell valahol

Prágában nem egyszerű szállást találni, legalábbis jó áron. A látnivalók, viszonylag kis területen helyezkednek el, így a hotelek, szállodák is ide koncentrálódnak, azaz véges a választék, ez pedig felfelé hajtja az árakat. Persze foglalhatunk a külső kerületekben is szállást, viszont akkor muszáj tömegközlekedni. Plusz a város külső részei nem túl impozánsak. 

Mindezeket figyelembe véve jó megoldást jelenthetnek az olyan szállásadók, mint például az Andel apartments. Több ponton is vannak apartmanjaik a városban, a központtól gyalogosan 15-20 percre, így az árak még nem vészesek és messze sem vagyunk. Az Andel apartmanjai inkább Airbnb-nek mondanám, de ahol mi laktunk, volt recepció is és étterem is, ahol kérhető reggeli. Árak: egy 5 fős apartman nagyjából 120 euroba kerül egy éjszakára, de két főst már találunk 60 euroért is szezontól függetlenül. Ahogy a képeken is látszik az apartmanok modernek, ízlésesek és jól felszereltek.

dsc06048-min.JPG

dsc06046-min.JPG

/Ha tetszett a cikk, további utazási tippekért, ötletekért kövess a facebookon és az instagramon is, alább pedig a videós beszámoló annak, aki nem tud betelni Prágával./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr5914339521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása