Lakóautóval vágtunk neki az Oktoberfestnek, nem bántuk meg
2018. október 06. írta: Gyetván Csaba

Lakóautóval vágtunk neki az Oktoberfestnek, nem bántuk meg

Két veszélye biztosan van annak, ha részt vesz az ember az Oktoberfesten: egyrészt rá lehet kattanni, másrészt innentől kezdve minden hasonló rendezvény piciny "falunapnak" tűnik majd.

A világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet először 1810-ben rendezték meg, persze akkor még nem így hívták, az apropót az adta, hogy a bajor trónörökös Lajos herceg feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. Így már érthetővé is válik, hogy a tér, ahol az Oktoberfestet hagyományosan rendezik miért a Theresienwiese nevet viseli (a wiese rétet jelent). Az első mulatságra egyébként meghívták München teljes lakosságát.

img_2699_2.jpgMünchen az Oktoberfest idejére megtelik

Később a müncheni mintájára már sorra rendezték a sörfesztiválokat Németország-szerte, a "hercegi esküvő" helyett pedig inkább már az lett az apropó, hogy szeptember közepére véget értek a földeken a munkák, volt idő mulatozni, szórakozni.

Az Oktobefest ma

Bár az események a Theresienwiesere (vagy Thereisenplatzra) összpontosulnak, mivel közel 6 millió turista érkezik nagyjából három hét alatt Münchenbe, tulajdonképpen az egész város egy nagy sörfesztivál. Minden jelentősebb ponton sörpadokat, sörkiméréseket látni, tömve van a város turistákkal. (Az idei Oktoberfest épp ma, október 7.-én, vasárnap ér véget.)

img_2957.JPGA Theresienwiese este

A lényeg a "Terézia réten" történik. Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas búcsú, óriáskerekekkel, dodzsemmel, kajás standokkal és hatalmas sörsátrakkal.

A sörsátor kifejezés helyett persze sokkal inkább a sörpavilon kifejezés a helytálló, ugyanis egy ilyen építmény ránézésére  van akkora, mint mondjuk a Fővám téri piac csarnoka. Egyébként minden jelentősebb müncheni sörfőzdének saját pavilonja van és jellemzően valamilyen sörspecialitással rukkolnak elő a fesztiválra. 

img_2600_trim_v2f_2018-09-28_22-57-27_015.PNGAz egyik legnagyobb sör"sátor"

A közel 7 millió liter sört, ami a fesztivál ideje alatt elfogy nem csak meg kell inni, de ki is kell vinni az asztalokhoz. Annak ellenére, hogy a felszolgálók nyolcasával-tízesével hordják megállás nélkül az egy literes korsókat (azaz komoly fizaikai melót kell végeznek), minden évben túljelentkezés van a munkára, hisz állítólag már pusztán a borravalóból tetemes összeget lehet keresni a három hét alatt.

img_2959.jpg

A rendszer egyébként úgy működik, hogy a jeggyel együtt vendégek egy korsó sörből és valamilyen jellegzetes ételből (pl. csülök) álló menüt is kapnak. Egy liter sör persze itt nem sok mindenre elég, pláne este, amikor tetőfokára hág a hangulat, a fejenkénti 2-3 korsó elfogyasztása a minumum. (Legalábbis úgy tűnt:)

Ha pedig esetleg lanyhul a fogyasztási kedv, a zenekar azonnal közbelép és lejátsza a klasszikus "ein prosit, ein prosit" kezdetű dalt, amit kötelező együtt énekelni és ami alatt koccintani és inni is kell. (Én két sátorban voltam a három kint töltött nap során, gondolom ez megy a többiben is:)

img_2961.JPGA Pschorr sörfőzde sátra

Sokakat érhet csalódás, ezért fontos kiemelni: bár a pavilonok több ezer fő befogadására alkalmasak, a jegyeket jellemzően már tavasszal elkapkodják, jegy nélkül pedig nem lehet a sátrakba bejutni, vagy csak nagy mázlival. A lényeg tehát: aki ad hoc vág neki a túrának, az lelkileg jobb ha felkészül arra is, hogy csak a sörpavilonokon kívül fesztiválozhat, ez pedig nem vethető össze azzal, ami bent megy. (Egyébként leginkább a lenti videó adja vissza szerintem az élményt.)

Szállás: a lakóautó, mint opció

Ha nem kapcsolunk időben, akkor nem csak a jegy, de a szállás is problémás lehet. A város gyorsan megtelik, a helyek gyorsan elfogynak és egy idő után azzal szembesülünk majd, hogy drága szállás is alig van. 

Persze a városon kívül, az agglomerációban is lakhatunk, de Münchenen kívül sincsenek sokkal kedvezőbb árak a fesztivál ideje alatt, ráadásul  az éjszakai hazajutás is nyűg lehet.

img_2558_trim_v2f_2018-09-28_17-55-57_759.jpgÉrkezés Münchenbe

Éppen ilyen esetben jelenthet értelmes alternatívát például egy lakóautó, amit idén a VPT Caravan jóvoltából én is kipróbáltam és most meg is osztom a tapasztalataimat. (Elöljáróban annyit: voltak bőven fenntartásiam, de ezek teljesen alaptalannak bizonyultak.)

img_2616_trim_v2f_2018-09-29_09-36-58_027.PNGAz Oktoberfest-camping

A fesztiválra - ahogy mi is -általában 3-5 fős baráti társaságok mennek, erre a létszámra pedig pont ideális az autó. Mivel az ember az ideje nagy részét a városban tölti, a lényeg nagyjából annyi, hogy legyen kényelmes az ágy és ne legyen hideg éjszaka. Ez mind adott, a mai lakóautók pedig már tényleg minden földi jóval fel vannak szerelve: van étkezőasztal, amit körbe lehet ülni, van zuhanyzó, sütő, hűtő és még tévé is.

Ráadásul mivel az Oktoberfestre rengetegen érkeznek lakóautóval, a város szélén, az egyik metróvonal végállomásánál csak erre az időszakra nyitnak egy campinget, ahol az autóhely és az 220V-os áramcsatlakozás mellett adottak zuhanyzók, wc-k és éttermek is. Összeadva az autóbérlés és a camping díját valószínűleg jobban kijövünk így, mint amennyibe a müncheni szállások nagy része kerülne.

img_2562_trim_v2f_2018-09-28_18-03-22_720_2.jpgElég nagy buli

De a lényeg nem is ez, hanem, hogy óriási buli. Eleve az újdonság varázsa és az "együttlakás" miatt, illetve amiatt, hogy olyan emberekkel ismerkedhetünk meg, akikkel a más életvitelből adódóan egyébként nem nagyon lenne lehetőségünk találkozni. Egyik "telekszomszédunk" például egy amerikai pár volt, akik eladták mindenüket az USA-ban és most saját fejlesztésű lakóautójukkal járják a világot. 6:50 körül benne vannak ők is az alábbi videóban.

/Ha tetszett a cikk, hasonló utazós ötletekért kövess a facebookon és az instagramon is./ 

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr1214281335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása