Pag Horvátország egyik legfelkapottabb szigete, de már az volt ezer éve is, igaz akkor nem a tengerpart, hanem a tengeri só miatt.
Pag Dalmácia északi részén található, leegyszerűsítve azt is mondhatjuk: Dalmácia ott kezdődik, ahol az A1-es autópályán a Sveti Rok alagútból kibukkanva megpillantjuk a tengert és a Pag-szigetre vezető hídhoz a kihajtót. (A sziget komppal is megközelíthető, ez nyilván plusz költség, viszont kilométerben az út kevesebb Budapestről).
Pag Horvátország egyik legkopárabb szigete és épp az átlagon felüli kopársága az, ami megosztja a nyaralókat: van, aki szerint emiatt unalmas és egysíkú, mások pedig épp a köves legelőkön kóborló kecskékért és a gyér olajfaligetekért vannak oda.
Pag-sziget igen kietlen
Látnivalók röviden
A sziget "legnagyobb" városa Novalja, a központ pedig talán Pag város, a 8-10 kisebb faluhoz képest ezek tekinthetők nyüzsgőbb, nagyobb településnek. A tipikus dalmát hangulatot a fehérre meszelt házakkal, szűk utcákkal, kikötőkkel, kis éttermekkel inkább a két nagyobb városban találjuk meg, de búvárkodási lehetőséggel, strandokkal az egész sziget jól áll, ráadásul itt található a horvát tengerpart egyik legromantikusabbnak mondott strandja, a Metajna falu melletti Ručica és Pag-szigeten van a horvát Ibizaként emlegetett, a magyarok körében is nagyon népszerű Zrce beach is.
Zrce-beach
Pag és a só
A felsorolt tudni- és látnivalókról remek magyar nyelvű leírások érhetők el, ezért inkább a sólepárlóval foglalkozom bővebben, emiatt ismeri ugyanis Pag nevét az egész világ, ugyanakkor a terület nem nyitott a turisták előtt. (Én a Podravka jóvoltából, az új Hogyan készül? videóm miatt keveredtem ide, a Vegeta egyik alkotója ugyanis a tengeri só.)
Pag extra kopárságáról már esett szó, de arról még nem, hogy ez az adottság legfőképp a szigeten hosszanti irányban átfújó Bora szélnek köszönhető, illetve annak, hogy átlagon felüli a napsütéses órák száma. E két feltétel (illetve egy viszonylag nagy és elzárt öböl) teremtette meg a lehetőséget arra, hogy az ember kinyerje a sót a tengervízből már a 9. századtól kezdve.
(A folyamat nagyon zanzásítva úgy nézett ki, hogy a tengervízet beengedték az öbölbe, ahol a szél és a napsütés hatására a víz pár hét alatt elpárolgott és a só pedig megmaradt. Ma sem sokkal bonyulultabb a folyamat, de ez majd a videó témája lesz.)
A sólepárló medencék madártávlatból
Mivel ezer éve még nem nagyon állt rendelkezésre semmilyen eljárás, a hús és hal tartósítását jóformán csak sóval lehetett megoldani, könnyű tehát belátni miért volt kulcsszerepe a sónak az ember életében és miért folytak komoly háborúk a sóbányákért, sólepárló helyekért.
Pag megszerzéséért és megtartásááért a 12-15. századig az egész Adriai-térséget ellenőrző Velencei-köztársaság vívott nagy csatákat (többek között a Magyar Királysággal), de ez nem is csoda: volt olyan időszak, hogy Velence bevételeinek a 10%-a Pag-szigetéről származott.
Ennyi maradt a középkori Pagból
De Európa egyik első papírpénz-bevezetése is a szigethez köthető: a helyi munkások ugyanis sóban kapták a fizetésüket, ami akkoriban az aranyhoz mérhető értékkel bírt, így amikor a sótömböket beváltották, rendszerint óriási zsákokban tudták csak cipelni az érméket, ezt orvosolták a bankjegyek bevezetésével.
A sóhoz kapcsolódó érdekesség még, hogy az angol "salary" (fizetés) szó a "salt money" rövid verziója és a latin "salarium" (sóban értelmezett fizetés) szóra vezethető vissza.
A sólepárló medencék
A pag-szigeti sólepárló Pag település mellett található és onnan ismerjük fel, hogy az út kilómétereken át hatalmas medencék mellett halad. Igazán egyébként a környező hegyek tetejéről érzékelhető, hogy milyen irdatlan nagy a terület. A pagi tengeri sót egyébként azért tartják különlegesnek, mert továbbra sem használnak semmilyen vegyszert a feldolgozás során, ráadásul állítólag a tengervíz is jobb minőségű itt, mint az Adria többi részén.
Ez nagyjából 3 tonna só
Továbbiak
A só mellett Pag-sziget másik "gasztronómiai" nagyágyúja a juhsajt, ami gyógynövényes íze miatt különleges, a környék legelőin ugyanis rengeteg a gyógynövény, amiből jut bőven az egész nap legelő juhok által adott tejbe is.
Mivel a szigeten nincsenek igazi nagy üdülőtelepülések, hotelekből sem túl bőséges a választék, viszont millió apartman közül választhatunk. Tudom, hogy ilyenek esetében sokat jelent a személyes tapasztalat, így én most az alábbi, Mandre településen lévő, 5-6 fő számára tökéletes, wifivel, légkondival, mosogatógéppel felszerelt apartmant ajánlom, mert közel van a parthoz és az ára sem horror, ráadásul a tulajdonosnak több hasonló minőségű kiadó lakása is van. (ezen a linken érhető el)
Nagyjából ennyi most Pag-szigetről, amit még érdemes tudni, hogy a nagyobb városok közül Zadar van a közelben, ezzel össze lehet kötni egy nyaralás során, de nincsenek távol a Kornati-szigetek és a például a Paklenica Nemzeti Park sem.
Akit mélyebben érdekel a só-téma, annak pedig ajánlom az alábbi Hogyan készül? videót.
/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és/vagy az instagramon/