Pag-sziget: Buli és "hatalmas só"
2018. július 13. írta: Gyetván Csaba

Pag-sziget: Buli és "hatalmas só"

Pag Horvátország egyik legfelkapottabb szigete, de már az volt ezer éve is, igaz akkor nem a tengerpart, hanem a tengeri só miatt.

Pag Dalmácia északi részén található, leegyszerűsítve azt is mondhatjuk: Dalmácia ott kezdődik, ahol az A1-es autópályán a Sveti Rok alagútból kibukkanva megpillantjuk a tengert és a Pag-szigetre vezető hídhoz a kihajtót. (A sziget komppal is megközelíthető, ez nyilván plusz költség, viszont kilométerben az út kevesebb Budapestről).

img_2015.JPG

Pag Horvátország egyik legkopárabb szigete és épp az átlagon felüli kopársága az, ami megosztja a nyaralókat: van, aki szerint emiatt unalmas és egysíkú, mások pedig épp a köves legelőkön kóborló kecskékért és a gyér olajfaligetekért vannak oda.

org_dsc05369-min.JPGPag-sziget igen kietlen

Látnivalók röviden

A sziget "legnagyobb" városa Novalja, a központ pedig talán Pag város, a 8-10 kisebb faluhoz képest ezek tekinthetők nyüzsgőbb, nagyobb településnek. A tipikus dalmát hangulatot a fehérre meszelt házakkal, szűk utcákkal, kikötőkkel, kis éttermekkel inkább a két nagyobb városban találjuk meg, de búvárkodási lehetőséggel, strandokkal  az egész sziget jól áll, ráadásul itt található a horvát tengerpart egyik legromantikusabbnak mondott strandja, a Metajna falu melletti Ručica és Pag-szigeten van a horvát Ibizaként emlegetett, a magyarok körében is nagyon népszerű Zrce beach is.

img_6472.JPGZrce-beach

Pag és a só

A felsorolt tudni- és látnivalókról remek magyar nyelvű leírások érhetők el, ezért inkább a sólepárlóval foglalkozom bővebben, emiatt ismeri ugyanis Pag nevét az egész világ, ugyanakkor a terület nem nyitott a turisták előtt. (Én a Podravka jóvoltából, az új Hogyan készül? videóm miatt keveredtem ide, a Vegeta egyik alkotója ugyanis a tengeri só.)

Pag extra kopárságáról már esett szó, de arról még nem, hogy ez az adottság legfőképp a szigeten hosszanti irányban átfújó Bora szélnek köszönhető, illetve annak, hogy átlagon felüli a napsütéses órák száma. E két feltétel (illetve egy viszonylag nagy és elzárt öböl) teremtette meg a lehetőséget arra, hogy az ember kinyerje a sót a tengervízből már a 9. századtól kezdve.

(A folyamat nagyon zanzásítva úgy nézett ki, hogy a tengervízet beengedték az öbölbe, ahol a szél és a napsütés hatására a víz pár hét alatt elpárolgott és a só pedig megmaradt. Ma sem sokkal bonyulultabb a folyamat, de ez majd a videó témája lesz.)

org_dsc05361-min.JPGA sólepárló medencék madártávlatból

Mivel ezer éve még nem nagyon állt rendelkezésre semmilyen eljárás, a hús és hal tartósítását jóformán csak sóval lehetett megoldani, könnyű  tehát belátni miért volt kulcsszerepe a sónak az ember életében és miért folytak komoly háborúk a sóbányákért, sólepárló helyekért. 

Pag megszerzéséért és megtartásááért a 12-15. századig az egész Adriai-térséget ellenőrző Velencei-köztársaság vívott nagy csatákat (többek között a Magyar Királysággal), de ez nem is csoda: volt olyan időszak, hogy Velence bevételeinek a 10%-a Pag-szigetéről származott.

img_6473.JPGEnnyi maradt a középkori Pagból

De Európa egyik első papírpénz-bevezetése is a szigethez köthető: a helyi munkások ugyanis sóban kapták a fizetésüket, ami akkoriban az aranyhoz mérhető értékkel bírt, így amikor a sótömböket beváltották, rendszerint óriási zsákokban tudták csak cipelni az érméket, ezt orvosolták a bankjegyek bevezetésével.

A sóhoz kapcsolódó érdekesség még, hogy az angol "salary" (fizetés) szó a "salt money" rövid verziója és a latin "salarium" (sóban értelmezett fizetés) szóra vezethető vissza.

img_4320.JPGA sólepárló medencék

A pag-szigeti sólepárló Pag település mellett található és onnan ismerjük fel, hogy az út kilómétereken át hatalmas medencék mellett halad. Igazán egyébként a környező hegyek tetejéről érzékelhető, hogy milyen irdatlan nagy a terület. A pagi tengeri sót egyébként azért tartják különlegesnek, mert továbbra sem használnak semmilyen vegyszert a feldolgozás során, ráadásul állítólag a tengervíz is jobb minőségű itt, mint az Adria többi részén.

img_6281.JPGEz nagyjából 3 tonna só

Továbbiak

A só mellett Pag-sziget másik "gasztronómiai" nagyágyúja a juhsajt, ami gyógynövényes íze miatt különleges, a környék legelőin ugyanis rengeteg a gyógynövény, amiből jut bőven az egész nap legelő juhok által adott tejbe is.

Mivel a szigeten nincsenek igazi nagy üdülőtelepülések, hotelekből sem túl bőséges a választék, viszont millió apartman közül választhatunk. Tudom, hogy ilyenek esetében sokat jelent a személyes tapasztalat, így én most az alábbi, Mandre településen lévő, 5-6 fő számára tökéletes, wifivel, légkondival, mosogatógéppel felszerelt apartmant ajánlom, mert közel van a parthoz és az ára sem horror, ráadásul a tulajdonosnak több hasonló minőségű kiadó lakása is van. (ezen a linken érhető el)

1531297236560.JPEG

Nagyjából ennyi most Pag-szigetről, amit még érdemes tudni, hogy a nagyobb városok közül Zadar van a közelben, ezzel össze lehet kötni egy nyaralás során, de nincsenek távol a Kornati-szigetek és a például a Paklenica Nemzeti Park sem.

Akit mélyebben érdekel a só-téma, annak pedig ajánlom az alábbi Hogyan készül? videót.

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és/vagy az instagramon/ 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr8014095861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása