Ha Murterben jársz, ki ne hagyd a lakatlan szigeteket!
2018. augusztus 10. írta: Gyetván Csaba

Ha Murterben jársz, ki ne hagyd a lakatlan szigeteket!

Pici is, csendes is, viszonylag eldugott helyen van, mégis sokaknak a kedvence Murter. Mostmár egy kicsit nekem is az és ebben nagy szerepe van a Kornati-szigeteknek.

img_9416.JPG

Az 5000 fős Murter Horvátország középső részén található, 670 kilométerre Budapesttől, Sibenik és Zadar közelében, Dalmáciában. Az út szinte végig autópályán vezet, viszont ez csúcsszezonban már sokszor inkább bosszúságot jelent, olyan dugók vannak az autópályán. A dugók legtöbbször a készpénzes-jegytépős autópályakapuknál alakulnak ki, az úgynevezett ENC kapukon szinte zavartalanul át lehet hajtani.

Sokan azt gondolják, hogy az ehhez szükséges kis műanyag eszköz csak horvátok számára elérhető, de ez nincs így, Magyarországon, magyar cégtől is beszerezhető, sms-ben is tölthető rá pénzt és két-három út után behozza az árát, mivel ezzel olcsóbb az autópályadíj. Én a megallasnelkul.hu-tól rendeltem meg az ENC-t és nagyon elégedett vagyok vele.

Miért épp Murter?

Sok mindent fel lehet hozni Murter mellett, de talán a legerősebb érv, hogy meglepően sok olyan magyar családról tudok, akik évről-évre visszatérnek ide, ez pedig nem lehet véletlen. A leggyakoribb indok, hogy Murter emberléptékű, nincs nagy tömeg és nem sziklásak a strandok. Lássuk akkor ezeket részletesen.

img_9408.JPGMurter szeretnivaló

Látnivalók, strandok

Murter egy szigeten található, rajta kívül csak két település van itt, az egyik Betina, a másik pedig Tisno. (A szigetet egyébként a tisnoi hídon át lehet megközelíteni.) Mivel ezek a települések inkább falvak, mint városok, így történelmi látnivalókból nincs igazán sok, de a kis halászfalvaknak így is megvan a sajátos, egyedi hangulata és legalább nincs olyan tömeg (és például parkolás probléma) mint mondjuk a közeli Zadarban.

Egy tengerparti nyaralóhelyet a strandjai is nagyban beáraznak, Murter pedig ebben elég erős. A központi, legnagyobb strand a Slanica, ami egy öbölben fekszik és fenyőerdő veszi körül, tehát aki akar napos, aki akar árnyékos helyet is talál magának. Picit elveszi a Slanica "természetközeli báját", hogy vízi ugrálóvár és csúszda is van a területén, de ez elsősorban a kisgyerekes családok helye.

img_9415.jpgA Slanica

Aki egyel nyugodtabb helyre vágyik, annak ideális lehet például a Cigrada, ami nagyjából ugyanazt tudja mint a Slanica, csak nincs "mini aquapark", így itt kevesebben is vannak. Mindkét strand homokosnak mondja magát, ebből mondjuk annyi igaz, hogy van olyan rész, ahol nem sziklákon, hanem apró kavicsikon lehet bemenni a tengerbe, elővigyázatosságból mindenesetre érdemes viselni valamit a kövek ellen a lábunkon. Bárhol strandolunk is, a víz nagyon tiszta, nem véletlenül kedvelik Murtert a búvárok.  

img_9419.JPGKék ég, kék tenger

"Nézelődős látnivalónak"  egyértelműen a betinai fahajó múzeum ajánlható (a "museum of wooden shipbuilding" szó szerinti fordítása: "Fahajó építés múzemua). Betina Murterrel szomszédos pici falu és azért került ide a múzeum, mert egykor nagyon komoly hagyománya volt itt a fahajók éítésenek, saját hajótípusa is van a településnek, ez a Gajeta. Állítólag egykor minden családnak volt ilyen és a nőknek is tudni kellett "vezetni".

betina.png

A múzeum érdekessége, hogy az összes benne lévő tárgyat helyi családok adták össze, illetve az sem hétköznapi, hogy az "open air" rész maga a betinai kikötő, itt ugyanis állomásozik jó néhány felújított fahajó.

A Kornati Nemzeti Park

A kornati-szigeteki hajókirándulást talán illene külön bejegyzésben tárgyalni, de mivel rengeteg leírás érhetőel róla mind magyar, mind idegen nyelven, csak saját benyomásaimra hagyatkozom itt, arra pedig elég egy fejezet.

img_9407.JPG

A Kornati-szigetek egy közel száz, többnyire kopár szigetből álló, nemzeti parki védettség alá sorolt szigetcsoport az Adriai-tengeren. A szigetek azért kopárak, mert a középkorban, a szinte egész Dalmáciát uraló Velencei köztársaság a hajóihoz innen szállította a faanyagot.

Ami a legfontosabb: ha valaki a környéken nyaral, feltétlen iktassa be ezt a programot, nem fogja megbánni. Hajók indulnak Zadarból és Sibenikből is (és más kisebb településekről is), de igazán Murterhez vannak közel a szigetek.

Szintén fontos, hogy válasszuk meg jól melyik társasággal megyünk, mert a túra egész napos, egyáltalán nem mindegy milyenek a körülmények a hajón, pláne hogy egy főre 12-15 ezer forint körüli összeggel kell számolni (gyerekeknek vagy ingyenes, vagy félárú és általában ebben az árban már benne van az ebéd).

tureta.pngA kétszintes Re di Mare

Én a Tureta tours-szal voltam és csak ajánlani tudom őket, a hajójuk kétszintes, mindenkinek volt ülőhelye és saját asztala, és nézelődésre is van hely bőven. A személyzet nagyon kedves és ha kérjük, végig kommentálják a látnivalókat. Ráadásul többnyire olyan infókat mondanak, amik a leírásokban nem érhetők el.

img_8077.jpg89 kopár, lakatlan sziget, ez a Kornati

A hajón tudtam meg például, hogy a Kornati Nemzeti Park nagy része magántulajdonban van, nagyjából 600 javarészt murteri család osztozik a területen. Ők birtokolják a szigeten álló néhány épületet is, amit maximum nomád vagy ha úgy tetszik robinson turistáknak adnak ki. Merthogy áram és vezetékes víz sincs a szigeten, tilos új épületeket (így hotelt is) építeni. Harminc éve egyébként állítólag még élt 20-30 család a szigeten, akik amellett, hogy kecskéket neveltek és olívát termesztettek, halászatból tartották fenn magukat, de ma már lakatlanok a Kornati-szigetek.

img_8564.JPGIlyen egy lakatlan sziget strandja

A hajó egyébként reggel 9-kor indul és délután 5-re ér vissza a murtreri kikötőbe, útközben kétszer álltunk meg strandolni és az ebédet is a hajón szolgálták fel (sült hal és sült hús között lehetett választani). Összességében nagyon nagy élmény volt az egész, a képek szerintem önmagukért beszélnek, de igazán a lenti videó adja vissza az egészet. 

Evés-ivás, alvás

Murter nem nagy város, igazán nagy hotelek sincsenek itt, nem is nagyon illenének a környezetbe. A Camp Rehut 70 apartmanja ugyan nem kevés, de mivel mobilházakról van szó, "tájbaillőek". A mobilház elnevezés egyébként megtévesztő lehet, nem valami konténeres, lebutított üdülőközpontra kell gondolni, az összes apartman tévével, légkondival felszerelt (sőt vannak luxusfelszereltségűek is) és mivel egy domboldalban fekszenek, szinte mindegyik rendelkezik (több vagy kevesebb) tengeri panorámával. 

org_dsc05565.JPG

img_9417.jpgA Camp Rehut mobilházai

Murter "belvárosa" természetesen tele van pici étteremekkel, ezek közül egyértelműen a Konoba Boba-t ajánlom azoknak, akik szeretik a jól elkészített tengeri fogásokat. Mi lazacstekat és "seafood" spagettit ettünk, mindkettő remek volt.

img_9409.JPGfine dining a'la Konoba Boba

Ennyit írásban, aki nem tud betelni Murterrel, annak pedig ajánlom az alábbi 10 perces videót:

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és/vagy az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr9714170199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása