Balaton: Körbe körbe, karikába
2019. augusztus 04. írta: Gyetván Csaba

Balaton: Körbe körbe, karikába

"Az én Balatonköröm" alapvetően videónak indult, de olyan sok kérdés, hozzászólás érkezett akár a videókhoz, akár más csatornákon, hogy arra gondoltam, megér egy írásos bejegyzést is a téma. Ha már épp szezon van...

img_0577.JPGAz északi part látványosabb, de nehezebb is.

A Balatonkerülők és a Balatont "elkerülők"

Talán nem túlzás: a bringások két nagy csoportra oszthatók. Az elsőt azok alkotják, akik már "megcsinálták" a Balatonkört és ha akarom, ez a csoport még tovább osztható: ide tartoznak azok, akik két-három nap alatt, sátorozva - nézelődve, akár évente körbemennek. De ide tartoznak a "profik" is, ők azok, akik egyfajta edzésnek fogják fel az egészet és 6-7 óra alatt lenyomják a kört, éppen mikor kedvük tartja.
A második csoportba értelemszerűen azoké, akik tervezik ugyan, hogy nekivágnak a távnak, de valamilyen oknál fogva még kivárnak. Itt is képezhetünk két kategóriát: az egyikbe tartoznak azok, akik rövidebb etapokat már teljesítettek (például a Szántód - Tihany közötti, komppal kettéosztott "kis" vagy "nagy" kört), illetve természetesen ide tartoznak a "Balatonkör szüzek" is.

screenshot_2019-08-04_09_56_43.jpg

Ez a poszt értelemszerűen inkább a második csoportba tartozóknak lesz érdekes (de  bízom benne, hogy kommentben a rutinosabbak is megosztják majd a tapasztalataikat).

A Balaton kör?

Unalomig ismételt tétel, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. Mindez számokban annyit tesz, hogy a hossza 77 kilométer, legnagyobb szélessége pedig 12 kilométer. A partszakasz kb. 230 kilométer hosszú, ez azonban nem azonos a kerékpár út hosszával, hisz bár az út elvileg végig a part mentén halad, nem követi le teljes egészében. Egyrészt mert sok helyen mellékutakból alakították ki a bicikliutat, ezek pedig ide-oda kanyarognak, másrészt a hivatalos bringaútnak nem része például a Tihanyi-félsziget.

img_0574.JPG

A táv nagyjából 205 és 210 km közé tehető, de pontosat már csak azért sem lehet mondani, mert az alternatív lehetőségeken túl, elsőre egész biztosan mi is hozzáteszünk majd egy-két plusz kilométert a távhoz, a néhány elkerülhetetlen eltévedes miatt. Ezektől egyébként nem kell félni, saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy pár perc alatt simán vissza lehet találni a helyes útra. (Egyrészt, mert alaposan ki van végig táblázva, másrészt mert előbb-utóbb úgyis feltűnik egy bringás, akinek a mozgásából kikövetkeztethető a helyes irány.)

Természetesen mindenkinél előkerül a "bicikli kérdés" is, azaz, mivel érdemes nekivágni? Az eddigi három Balatonköröm alatt mindenféle szerkezet jött már velem szembe, ergo bármilyen bringa alkalmas lehet, a kérdés így tulajdonképpen csak az, hogy mennyi időnk van. A déli parton, például szinte végig a "kertek alatt", mellékutakon halad a bicikliút, ide semmilyen különösebb extra nem kell, a nehézségek Balatonvilágosnál kezdődnek (Már ha a klasszik, déli partról, keleti irányba való indulást vesszük alapnak).

img_0573.JPG

Balatonvilágos tekinthető az északi parti megpróbáltatások kapujának: Az itteni magaspart a bringaút talán legszebb része, viszont a feltekeréshez már kell erő (és/vagy egy jó bicikli). Bringás szakemberek biztos többet tudnának erről a témáról mondani, így én csak pár alap okosságot írok. A legjobb választás mindenképp egy trekking (túra) bicikli, ennek ugyanis elég nagyok és vékonyak a kerekei, plusz általában az újabbak már elég könnyűek is, az ilyen extrák pedig a századik kilométer után már sokat jelenthetnek. A mountain bike például mindezekből adódóan nem túl jó választás, hisz a széles és viszonylag kis kerekek miatt nagyobb erőt kell tekerésnél kifejteni.

Annak aki, nem bízik eléggé magában, vagy az erejében, értelmes döntés lehet például egy elektromos rásegítéses bringa és vannak is már helyek, ahol lehet ilyeneket bérelni. (A tó környéke egyébként kifejezetten jól ellátott kölcsönzőkkel, szervizekkel és bringás büfékkel is.) 

2015-06-21_09_16_54-2.jpg

A versenybiciciklire, mint opcióra talán felesleges is kitérni. Ennyi kilométeren át nagyon kényelmetlen előre hajolva tekerni, ráadásul a nézelődés is nehézkes. Épp ezért ezt többnyire azok választják, akik inkább edzésnek, mint szórakozásnak fogják fel a távot. Ők egyébként az északi parton általában már az autók mellett, a főúton haladnak, itt ugyanis nagy tempónál eléggé rázós tud lenni a sok helyen a fák gyökereitől szétrepedezett bicikliút.

Hány nap kell rá?... és egyéb okosságok

Talán az eddigiekből már világos, hogy nincs egzakt válasz arra a kérdésre, hogy hány nap kell a Balatonkörre, hisz mondjuk fél nap és a három nap között bármi lehetséges. Minden az edzettségünktől és a bringánktól függ, illetve attól, hogy kikkel megyünk és azok mennyire húznak vagy épp lassítanak. És persze függhet attól is, melyik évszakot választjuk. (Nyáron ugyanis a nyaralók miatt nagyobb a forgalom, több embert-autót kell kerülgetni).

img_0354.JPG

A legtöbben egyébként 2-3 nappal terveznek, talán azért, mert az így számított napi kb. 70-100 kilométer hét-nyolc óra alatt letekerhető, marad tehát idő bőven megállni pihenni, lángosozni, vagy épp fürdeni. Avagy, így lehet a legjobban megélni az egészet. (És aki ment már körbe, az tudja, hogy igazából ez a lényeg.)

Sokan egyébként a nagy meleg miatt ódzkodnak a nyári tekeréstől, ez a félelem azonban csak részben megalapozott. A bringán van annyi menetszél, hogy a 30 fok fölötti hőmérséklet sem elviselhetetlen, ez ugyanakkor  veszélyeket is hordoz magában: sokkal kevébé érzékeljük a forróságot, gyakrabban és többet kell tehát inni és persze jobban kell védekezni a Nap ellen is.

Szakaszosan

A lenti videókban elég részletesen és látványosan benne van, hogy melyik szakasznak mi a szépsége - nehézsége, így itt most csak egy nagyon vázlatos felosztást írok. A déli part - mondjuk Balatonberénytől Siófokig - tekinthető egy nagy homogén egésznek, hisz, ahogy már volt is róla szó, az út szinte végig kis forgalmú mellékutakon halad, lejtők, emelkedők alig vannak. Cserébe viszont a Balatont csak hébe-hóba látni.

A balatonvilágosi magasparthoz már melózni kell, de a panoráma miatt megéri. Innen Keneséig egy viszonylag lejtős, de nem túl látványos rész következik, hogy aztán szembe jöjjön a Balaton-felvidék, legalábbis annak első nyúlványai.  Az északi part elején még egész kellemesnek mondható a terep, utána viszont (pláne, ha a nap végére jut ez a rész, mint nekem legutóbb) alattomos részek jönnek folyamatos emelkedővel, kevés lejtővel. A koronát minderre a Badacsony környéke teszi fel, itt ugyanis még nagyobb kihívást jelentenek a hegyoldalakban kanyargó utak. Cserébe viszont sokat látjuk a Balatont és nagyon szép szakaszok követik egymást.

Ez a rész nagyjából a Római úttal ér véget Badacsonytomajnál, onnantól már a Szigliget - Keszthely - Balatonberény szakasz meg sem kottyan, raádásul ez talán még látványosabb, mint az előzőek.

screenshot_2019-08-04_09_51_45.jpg

Fontos hangsúlyozni: Azt, hogy mennyire érezzük nehéznek vagy épp könnyűnek az egyes szakaszokat, nagyban befolyásolja, hogy reggel van és épp elindultunk, vagy már esteledik és mondjuk a századik kilométer körül járunk. (De ugyanígy nagyon tud segíteni a hátszél és hátráltatni a szembeszél.)

A déli partról való indulásnak az lehet az előnye, hogy a szebb részek a végére maradnak, az északi partról viszont talán azért érdemesebb indulni, mert akkor gyorsabban túl vagyunk a nehezén, cserébe viszont a vége kevésbé látványos. Persze mindez borul, ha több nappal és több alvással tervezünk. Szállás ügyben egyébként nem tudok túl sok hasznosat írni, sok bringás kemping van az út mellett, ezekben feltételezhetően viszonylag könnyű helyet találni, viszont az egyik videó alatt valaki azt írta kommentben, hogy a vendégházak egy éjszakára nem szívesen adnak szállást. 

Összességében?

Összességében szerintem aki tervezi, az ne habozzon, vágjon bele (akár kezdésnek egy kisebb körrel), nem fogja megbánni. Én legalábbis még nem találkoztam olyannal, aki körbetekerte a Balatont és azt mondja, hogy soha többet újra. A "fíling" is felejthetetlen, ráadásul bicikliről olyan részleteket is észreveszünk (pláne, ha már másodszorra - harmadszorra megyünk körbe), amiket autóból például nehezebben, vagy nem is.

screenshot_2019-08-04_09_57_04.jpg

Ami viszont biztos: Tuti recept nincs, mindenki a saját kedve, ideje, tempója, lehetőségei szerint tervezheti meg a saját Balatonkörét. Az én idei köröm két napos volt, az első napra jutott a nagyobb (145 km-es) Fonyód- Badacsony szakasz, majd egy oda-vissza kompozás (és alvás) után a második napra a jóval rövidebb (62 km-es) Badacsony - Fonyód. Ez két nap, hogy mégis három napos lett a túra, az egy nem várt hatalmas esőnek köszönhető. Részletek és minden további jó tanács az alábbi videókban:)

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a Facebookon, az Instagramon és a Youtube-on is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr1714985550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása