Járjuk körbe a fertődi Esterházy-kastélyt
2018. április 21. írta: Gyetván Csaba

Járjuk körbe a fertődi Esterházy-kastélyt

Mindegy, hogy már jártunk Fertődön, vagy még csak készülünk oda, az alábbi történetek ismeretében sokkal "érthetőbbé válik" az ország talán legszebb kastélya.

fertod_turista_szalami.jpg

A fertődi Eszterházy-kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélya, pompája a versailles-i és a schönbrunni kastélyok pompájához mérhető.

Miért pont Eszterháza?

Az Eszterházy család felemelkedése a 17. századra tehető, birtokaik nagy részét az udvarhoz való hűségükért, illetve a császári háborúkan nyújtott katonai segítségért kapták. A magyar famíliák közül elsőként nyerték el a legmagasabb főúri rangot, a hercegit. A család vagyonának és politikai jelentőségének megalapozója Esterházy Miklós volt, akit 1625-ben nádorrá választottak, az ő örökségét vitte tovább unokája, Esterházy "Fényes" Miklós. 

eszterhazy-kastely_turista_szalami.jpg

Esterházy "Fényes" Miklós 1762-ben helyezte át a birtokközpontot Kismartonból (a mai Eisenstadtból) az akkor még mocsaras, lápos fertődi vidékre. Eszterházán akkor egy 22 szobás vadászkastély állt, ezt alakították át a barokk kastéllyá.

A 216 szobás, emeletes, patkó alakú kastélyegyüttes központi épületének földszintjén a hercegi és hercegnői lakosztályok kaptak helyet egymástól elválasztva, hisz akkoriban még nem volt divat a közös hálószoba.

fertod_38.JPG

A női és férfi lakosztályokat a földszint központi terme, a Sala Terrena választja el egymástól, ami tulajdonképpen egy mai értelemben vett nappali és előszoba, hisz ide érkeztek a vendégek, mikor kiszálltak a hintóból.

fertod_eszterhazy.JPG

A kastély első szintjén, a Sala Terrana fölött találjuk a 10 méter belmagasságú koncerttermet, itt szinte minden este  koncertet adott az igen fényűző életet élő Fényes Miklós.

fertod_20.JPG

Az első szinten kaptak helyet az előkelő vendégek lakosztályai is. Az Eszterházy-kastély legillusztrisabb vendége Mária Terézia volt, a császárné 1773-ban járt itt, számára ekkor külön lakosztályt rendeztek be, amiben még aranyhalakkal teli kínai vázák is voltak.

Hogy Mária Terézia látogatása valóban nagy esemény volt, azt az is mutatja, hogy az ő tiszteletére épült a Marionett színház, aminek első előadását - a Filemon és Baucis című báboperát - meg is tekintette. A Marionette egyébként nemrég elég komoly és jól sikerült felújításon esett át és ismét tartanak benne színházi előadásokat.

fertodmarionette.JPGMarionette kívül...

fertod_16.JPGés belül

Ez itt a kert

A barokk kastélyok építésénél azt az elvet követték, hogy a kert ugyanolyan fontos, mint maga az épület és amikor Eszterházán belépünk (vagy kilépünk) a kertbe, ezt magunk is tapasztalhatjuk. Még úgy is, hogy az eredeti kert jóval színesebb volt, most ugyanis fazonra nyírt tiszafákkal találkozunk, régen ezzel szemben színes virágágyások, fehér szobrok, szökőkutak és vízesések voltak a járatok mentén.

fertod_28.JPG

A kastély 200 hektáros parkjában áll egy Bagatelle nevű épület is, amihez tartozik egy érdekes anekdota: a nyolcszögletes házikót Fényes Miklós építtette szintén Mária Terézia tiszteletére, itt tartották a kerti mulatságokat. Az egyik ilyen mulatság után a császárné állítólag megkérdezte a hercegtől, hogy mennyibe került ez a kis kastély, a herceg pedig rávágta, hogy 80.000 forintba. - Das ist für einen Fürsten Esterhazy eine Bagatelle! (Ez egy Esterházy hercegnek semmiség!) - mondta erre állítólag Mária Terézia és azóta Bagatelle az épület neve.

fertodbagatell_2.JPGA Bagatelle

Joseph Haydn itt élte le az életét

Joseph Haydn szárnyait bontogató fiatal zenészként, 29 évesen állt az Esterházy-hercegek szolgálatába és igen gyorsan egyfajta zenei mindenes lett a kastélyban: zeneműveket írt, ő állította össze az operák és hangversenyek műsorát, karnagyként vezette a zenekart, de ha kellett, a barriton nevű hangszeren játszó Fényes Miklós herceggel muzsikált együtt.

fertodhaydn_2.JPGHaydn szobra a parkban

A kortársai által pompakedvelő jelzővel illetett Esterházy Fényes Miklós hatalmas zenerajongó volt, állandó társulatot tartott fenn osztrák zenészekkel, német színészekkel, francia balettáncosokkal és olasz operaénekesekkel. Annyira szerette az operát, hogy hetente 3-4 előadást is tartottak, de rendszeresek voltak a bálok, zenés rendezvények is.

fenyes_miklos_turista_szalami.jpgFényes Miklós szobra a parkban

Ez a tempó nyilván óriási megterhelést jelentett a zenészeknek, akik az 1772-es évad végére már annyira kimerültek, hogy lázadozni kezdtek, mert szerettek volna hazamenni a családjaikhoz. Haydn próbálta ezt jelezni a grófnak, akinek viszont esze ágában sem volt kiadni a pihenőt, így a zeneszerző egy trükkhöz folyamodott és megírta a Búcsúszimfóniát.

A Búcsúszimfónia lényege, hogy a mű adott pontjain, ahogy az egyes szólamok befejezik a játékot, a zenészek egyenként felállnak, összepakolják a kottájukat, elfújják a gyertyájukat és a hangszerükkel együtt távoznak, a végére már csak két hegedűs marad a teremben. Mikor először előadták, a herceg csodálkozva nézte a darabot, de mivel jó humora volt és nagyon kedvelte Haydnt, szabadságot adott a zenészeknek.

Fényes Miklós és Haydn viszonya egyébként tényleg legendásan jó volt, a zeneszerző állítólag egyszer úgy nyilatkozott: - A herceg úr szolgálatában kívánok élni és meghalni. Végül így is lett, Haydn ugyanis csak akkor hagyta el Eszterházát, mikor Fényes Miklós 1790-ben meghalt és fia, Antal feloszlatta a társulatot.

fertod_27.JPG

Mi van még?

Röviden: sok minden. A kastéllyal szemközti étteremben például nagyon finom az Esterházy-torta, de szomszédban találjuk Nagycenket és a Széchenyi-kastélyt és Eisenstadt sincs messze a "másik" Esterházy-kastéllyal. Eisenstadt egyébként egy kifejezetten hangulatos kis város, mindenkinek ajánlom, Haydn rajongóknak különösen, itt található ugyanis a Haydn-haus, a zeneszerző múzeummá alakított egykori lakóháza. 

eisenstadthaydnhaz_10.JPG

És akkor nyilván itt van az egész Fertő-tó, például Fertőrákossal és a Kőfejtővel, de ezt itt most nem is folytatom, mert megér egy külön bejegyzést.

Ha tetszett a bejegyzés, további utazási ötletekért kövess a facebookon és az instagramon is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr2113841324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása