Melyik adventi vásár jobb? Budapest vs. Bécs
2017. december 20. írta: Gyetván Csaba

Melyik adventi vásár jobb? Budapest vs. Bécs

Manapság szinte már minden magára valamit adó városnak van adventi vására, de azért mi magyarok leginkább Budapestre és Bécsre fókuszálunk, úgyhogy most ezt a kettőt hasonlítom össze a saját, friss tapasztalataim alapján.

Történelem, helyszín

Hagyományok terén Bécs mellett nem csak Budapest nem rúghat labdába, de más európai városok sem, ugyanis a bécsi vásár már több, mint 730 éves múlttal rendelkezik, 1296-ban rendezték az elsőt. Kezdetben ezeknek az év végi vásároknak az volt a célja, hogy a kereskedők kiárulják a megmaradt portékáikat, karácsonyi vásárról csak a 19. század eleje óta beszélhetünk, hisz csak ekkor kezdték (Németországban, Ausztriában) a mostani formájában ünnepelni a karácsonyt.

img_3409.jpgRathausplatz, Bécs

A ma már Christkindlmarkt néven (kb. Jézuska vásár) futó és a csaknem kétszáz "fahüttéjével" Európa egyik legnagyobb karácsonyi vásárának számító eseményre hagyományosan a bécsi Városháza előtti téren (Rathausplatz) kerül sor. 

img_9674.JPGVörösmarty tér, Budapest

A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt először 1998-ban rendezték meg a Vörösmarty téren, de muszáj megemlíteni, hogy ennek a vásárnak 8 éve van egy kistetvére/konkurenciája is, méghozzá az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű forgatag, a Bazilika előtti Szent István téren. 

Míg tehát Bécs mellett a hagyományok szólnak, illetve, hogy a vásár igazán egy helyszínre és egy nagyobb térre koncentrálódik, addig a budapesti vásár "két pólusú" és talán változatosabb, hisz a Vörösmarty tér és a Szent István tér között sétálgatva bejárható az egész belváros.

Tömeg

Bár Budapest már két vásárral is "támadja" Bécset, Ausztria fővárosába azért még mindig több - nagyjából háromszor annyi - turista érkezik advent idején (3 millió vs. 1 millió).

img_5181.JPG

De ez a különbség a "tömegérzetben" teljesen eltűnik, hétvégente egyik vásárban sem lehet szinte egy tűt sem leejteni. Azt viszont fontos hangsúlyozni, ha valaki azért választja Budapest helyett Bécset, hogy kicsit kiszakadjon a magyar közegből, lehet, hogy csalódni fog, hisz a bécsi forgatagban is szinte minden második elhangzó szó magyar.

Kaják, árak

Adventi vásárba általában nézelődni, "pénzt költeni" és enni megyünk és ezekre van is bőven lehetőség mindkét városban. A bódék egy részében Bécsben és Budapesten is a szokásos, igényesebbnek ható "handmade", vagy ha úgy tetszik zsűrizett karácsonyi díszeket-kiegészítőket vehetjük meg, általában igen borsos áron. 

img_3078.JPG

Az árusító helyek másik része ételt-italt árul, Bécsben például ehetünk kolbászt, pizzát és még lángost is (igaz ők valami nagyon vékony lepényszerű száraz tésztát értenek ezalatt), de a kandírozott alma és a fánk is nagyon megy. 

img_8624.JPG

Kaja felhozatalban nálam Budapest veri Bécset, mert az alap vásári menü (hurka, kolbász, lángos, langalló) itt is megvan, de mivel a Vörösmarty téren már padok is vannak, nem csak kézből ehetünk, hanem akár ülve is. Például hatalmas csülköket.

img_1649.JPG

Az árak összevetéséhez talán a forraltbort érdemes alapul venni, hisz ez mindkét városban nagy sláger és valószínűleg nagyjából ugyanaz a minőség is. Bécsben egy pohár (kb 3 dl) forraltbor 4 euróba kerül, Budapesten pedig 300 ft/dl árral számolhatunk, így ha ezt a "glühwein-indexet" nézzük, akkor Budapest árai talán picivel kedvezőbbnek tekinthetők (még).

img_8866.JPG

Látvány

Ez is egy nagyon fontos pont és nem is csak az általános "karácsony-fíling" miatt, hanem azért is, mert a mobilfotózásnak köszönhetően egy jobb hétvégén percenként akár több száz fotó is elkészül és egyáltalán nem mindegy  "milyen a díszlet" a szelfikhez.

img_9484.JPGAdventi Ünnep a Bazilikánál

Mindkét városban van jégpálya, óriáskerék, gigantikus karácsonyfa és rengeteg "karácsonyi extra", ám az említett "kétlakiság" miatt Budapest talán jobban áll, hisz a Vörösmarty tér épületei plusz a Bazilika (pláne a 3D vetítéssel) verik a bécsi Városháza környékét, hozzáteszem nem sokkal. 

Összesítve

Ha hirdetnék győztest, akkor már csak a leírtak alapján is, Budapest lenne az, ugyanakkor Bécshez nagyon sokat hozzátesz az "kiutazás", mint élményfaktor. Szóval inkább döntetlen és azt mondom, ha tehetjük menjünk el ide is-oda is.

img_4865.JPG 

Nemrég egyébként zajlott egy internetes szavazás, amin magyar, francia, izraeli, horvát és orosz turisták szavazhattak arról, hogy nekik melyik európai vásár a kedvencük és ezen a szavazáson a Budapesti Adventi Ünnep (tehát a Szent István téri vásár) a 4. helyen végzett, közvetlenül Bécs mögött. A szavazáson egyébként az első Zágrább lett és mivel a horvát fővárosnak ez már sorozatban a harmadik első helye, jövőre talán érdemes egy sokadik bécsi advent helyett Zágrábot célba venni, hisz autóval alig 3 óra alatt ide is ki lehet érni Budapestről.

De még az idei évnél maradva: jó tudni, hogy az adventi vásárok javarésze újévig nyitva tart, így a két ünnep között is lehet "forraltborozni".

img_3519.JPG

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr913508721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása