A tó, ami folyik, avagy a folyó, ami áll - kirándulás a Tisza-tóhoz
2017. augusztus 19. írta: Gyetván Csaba

A tó, ami folyik, avagy a folyó, ami áll - kirándulás a Tisza-tóhoz

Hazánk második legnagyobb tavát eredetileg Kiskörei víztárózónak hívták, de ma már mindenki Tisza-tóként ismeri. De tényleg mindenki ismeri?

Így született a Tisza-tó

A Tisza-tó esetében azért szükséges feltétlenül a bemutatás, mert sokaknak még az sem teljesen tiszta, hogy ez itt egy mesterséges tó, aminek a helyén 1970-ben még javarészt rét és legelő volt. A Tisza-tó ugyanis 1973-ban született, ekkor duzzasztották fel a Tiszát Kiskörénél. A cél az árvízek szabályozása mellett az volt, hogy öntözővízzel lássák el a környéket. (nyilván van ennél bonyolultabb és részletesebb leírás, de a lényeg nagyjából ennyi).

fullsizerender_32.jpg

Azzal azonban senki nem számolt (vagy inkább nem igazán foglalkozott), hogy a természet is kinézi magának az újonnan létrejött tavat és pár évtized alatt elképesztő fajgazdagságú élőhelyet alakít itt ki. Pedig így történt: az egykori legelők helyén ma náddal benőtt kis szigeteket találunk, a védettséget adó nádas labirintusokban pedig ritka hal és rákfajok élnek, de több mint 200 fajta madárfajnak is otthont ad a Tisza-tó.

Látnivalók a Tisza-tó körül

Annyi mindent, hogy röviden képtelenség megválaszolni a kérdést, szóval a legegyszerűbb ha sorba veszem a jelentősebb településeket és azzal nagyjából a válasz is megszületik.

Poroszló

A Tisza-tó kapujának is nevezett Poroszlón túl sok látnivaló nincs, illetve nem volt, egészen addig, míg 2012-ben megnyílt a Tisza-tavi Ökocentrum.

2015-05-31_18_01_05.jpg

Az igencsak modern látogatóközpont a tó élővilágát mutatja be és ez tényleg nem egy unalmas vitrinekkel teli bemutatótér, még mozi is van, de ami biztos mindenkinek megmarad, az az alagsorban található édesvízi akvárium. Ez kategóriájában Európa legnagyobbja és mivel elsősorban a Tisza-tóban honos halak élnek benne, olyan az egész mintha a tó alatt sétálnánk.

2015-05-31_17_41_41.jpg

Az Ökocentrum melletti Fűzfa kikötőből egyébként a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak a szervezésében csónakkal kimehetünk a Tisza-tavi tanösvényhez, ami nem más, mint egy cölöpökre fektetett pallóút a sűrű nádasban, madármegfigyelő állásokkal. Ezt sem érdemes kihagyni.

fullsizerender_33.jpg

Egyébként a Tisza-tó keleti (nagyjából Poroszló feletti) része a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik, azaz védett terület. 

Sarud

A Tisza-tó Európa egyetlen olyan édes-vízi tava, ahol engedélyezett a motoros vízi sporteszközök használata. De ez nem igaz a tó egészére, hanem csak a Sarudi és az Abádszalóki medencére. 

Sarud fő attrakciója a strandja és a kikötője, ami a Tündérrózsa hajókikötő nevet viseli. Aki rendelkezik megfelelő engedélyekkel, az itt gyakorlatilag bármilyen motoros csónakot bérelhet, de indulnak szervezett túrák is: például viking hajóval bejárhatjuk a Tisza-tó zeges-zugos labirintusait.

fullsizerender_34.jpg

Aki járt már erre, annak biztos feltűnt, hogy egy-egy szigeten teljesen csupasz, kéreg nélküli fákat lehet látni. Mindez a kárókatonák, avagy a kormoránok műve, ezeknek a madaraknak ugyanis a sok elfogyasztott haltól nagyon nagy mennyiségben tartalmaz maró foszfort az ürülékük és mivel a kormoránok csapatokban kémlelik a vizet, a fa, amit kilátónak választanak pár hét alatt szinte lenullázódik "alattuk". A kormoránokkal egyébként a horgászok sincsenek túl jó viszonyban, hiszen egy madár egy merüléssel 3-4 kiló halat is képes kihalászni.

Abádszalók

Abádszalók is a vízi élmények miatt vonzó, itt van ugyanis a Tisza-tó legnagyobb strandja, a roppant találó nevű "Tisza-tavi strand", aminek a partszakasza csaknem egy kilóméter hosszú (csúszdával, vízibiciklivel, lángossal stb).

Az Abádszalóki részen is engedélyezettek a motoros vízijárművek, itt is lehet tehát jet-skizni, motorcsónakozni, bátran ajánlom a Riviera vízisportos csapatot, amilyen vízijárművük nekik nincs, olyan nincs is:).

018057fc0a45ede3c4fdd86139f6036cd4287eee13_1.jpg

Maga a falu nem túl vonzó és nem tartogat túl sok látnivalót, épp ezért lehet itt létjogosultsága egy olyan hotelnek, ahonnan az ember ki se akar lépni. A Boutiqe Design Room  szobái a tűz, a víz, a jég, a tölgy, a madár, és a csónak tematikák mentén kerültek berendezésre, tehát valóban ki sem kell lépni s szobából a tisza-tavi hangulathoz.

67d089c8275909c50366633c495f8191.jpg

Ha Abádszalókon járunk és van rá affinitásunk-időnk, semmiképp se hagyjuk ki a Babamúzeumot sem, ami a világ közel 70 országának népviseletét mutatja be nagyjából 200 babán. A múzeumot egyébként Róza néni, a gyűjtemény kezelője teszi igazán nagy számmá, mert úgy beszél szinte minden babáról, mint a saját gyerekéről.  2015-05-31_09_28_26.jpg

Tiszafüred

Szeretünk tájegységekhez fővárost rendelni, így ha a Tisza-tó fővárosát kellene megnevezni, akkor mindenképp Tiszafüred a befutó. Egyrészt ez a legnagyobb város a tó körül, infrastrukturálisan is jól kiépült, turisztikai szempontból nézve pedig az fontos, hogy itt van a környék egyetlen igazi nagy hotelje, a Balneum.

Tiszfürednek is van egy nevezetes kikötője, ez a Kormorán kikötő, amiben (legalábbis nekem) a legnagyobb szám a néhány kibérelhető, minden extrával felszerelt úszóház. A házak valóban úsznak, hisz a tavon (valamiféle pontonon) találhatók, így ha kimegyünk a teraszra, már gyakorlatilag a nádasban vagyunk.

2015-05-30_15_38_20_1.jpg

Tiszafüreden van egyébként a környék legmenőbb kalandparkja is, a Kalandsziget, ami egy nádassal, sűrű növényzettel  benőtt szigeten található, így természetesen csak csónakkal lehet megközelíteni.

2015-05-30_13_04_32.jpg

Kisköre

Kiskörét sem illik kihagyni, hisz mégiscsak itt épült meg anno az a duzzasztógát, aminek a Tisza-tavat köszönhetjük. A gát nyilván egy hatalmas betonmonstrum, de ha ezen túltettük magunkat, akkor nézhetjük az előnyeit: például, hogy utat lehetett kialakítani a tetején és így át is lehet rajta bringázni (és lehet közben bámulni a tavat). 

2015-05-31_11_16_36_1.jpg

A Tisza-tó megkerülő kerülete egyébként 65 km, azaz nagyjából egy nap alatt meg lehet kerülni. A bringaút egyébként javarészt a töltésen halad és évről-évre egyre több bringást látni erre.

Kisköréhez még annyit, hogy közvetlenül a duzzasztó mellett található egy hallépcső is. Nyilván elsőre elég vicces ez az elnevezés, de jobbat még nem igazán talátak ki rá. A hallépcső nem más, mint egy tájba illesztett mesterséges patak, aminek a megépítésére azért volt szükség, hogy a halak vonulása a Tiszán akkor is biztosítható legyen, ha a duzzasztó zsilipjei zárva vannak.

2015-05-31_11_05_39.jpg

Most ennyit a Tisza-tóról, de van még egy 4 perces videóm is, ami elsősorban a Sarudi részt mutatja be, de szerintem az egész tó hangulatát jól visszaadja.

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr812756984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása