Az ország egyik legfurább múzeuma: orsós magnók Terényben
2017. szeptember 23. írta: Gyetván Csaba

Az ország egyik legfurább múzeuma: orsós magnók Terényben

A valószínűtlen tematikában és valószínűtlen helyen létrehozott múzeumokban egy valami általában közös: mindegyik gyűjtemény mögött ott egy csodabogár gyűjtő és az ő szenvedélye, sokszor az egész élete. Pont ilyen a Nógrád megyei Terényben működő Orsós magnó múzeum. VIDEÓ IS VAN!

Először is Terényről

Terény egy pici palóc falu Nógrád megyében, a két legismertebb település a közelében Balassagyarmat és Hollókő. Takaros utcák, kedves emberek jellemzik a falut és mondhatnám, hogy ránézésre semmi extra, de ez nem lenne igaz, hisz van egy egészen különös szoborpark Terényben. Igaz túl sok szobor nincs benne, de ami van, az mind érdekes, ezt a fémből készült Nikét és a fából készült szarvast emelem ki képpel.

img_0128.jpg

img_8194.JPG

A nagy különlegesség pedig a Mozgó harangláb, aminek állítólag minden része mozog, amikor szól a harang. Ezt nem tudom igazolni, mert mikor ott voltam nem szólalt és nem mozdult meg, mindenesetre eleve érdekes a fomája.

img_0946.JPG

Orsós magnó múzeum

A Harangláb és a Niké szobor a Kossuth utcában található és mivel itt van az Orsós magnó múzeum is, a Kossuth utcát némi nagyzolással nevezhetjük Terény turisztikai ütőerének. Egyébként a múzeum kívülről egy teljesen átlagos falusi ház, jó persze van egy tábla a homlokzaton, de kívülről tényleg semmi extra.

img_2168.JPG

A belső rész már nem tipikus, hisz ami máshol a nappali és mondjuk az ebédlő, azokban a szobákban itt 50-60 éves magnók sorakoznak százasával. Első ránézésre - vagy laikusoknak - elavult, táska méretű zenelejátszóknak tűnhetnek ezek a cuccok, de tévedés lenne egy legyintéssel elintézni a technikát (ebben a cikkben részletesen is olvashattok arról, miért tartják a mai napig a hangrögzítés csúcsának sokan az orsós magnetofonokat).

tereny_turista_szalami.JPG

tereny_turista_szalami3.JPG

A gyűjtemény létrehozója Nagy Vilmos, nevezhetném őt tulajdonosnak is, de sokkal inkább a házigazda kifejezés illik rá. Egyrészt mert ő tényleg itt él a "múzeumban" (konkrétan a ház hátsó részében), másrészt pedig mert mindenkit szívélyesen fogad és akár órákon át mesél a magnókról. Egyébként műszerész tanulóként került kapcsolatba ezekkel a szerkenytűkkel még a 60-as években, ekkor lett szenvedélye minden, ami "orsós magnó". Már az első fizetését - ami 1050 forint volt - magnóra költötte, egy akkor 3300 forintos szerkenytűt vett meg részletre.

tereny_turista_szalami5.JPG

Összesen 430 magnó van a múzeumban, ezek egy részét ő szedte össze, a többit pedig más gyűjtőktől kapta. Volt például egy látogatója, aki Amerikából érkezett és akit annyira lenyűgözött a gyűjtemény, hogy pár hónap múlva egy teherautónyi magnókülönlegességet küldött.

Hasonló tematikájú múzeum egyébként van több is a világon, de olyan ahol minden szerkezet működik csak ez az egy. Vilmos ugyanis folyamatosan bütyköl, állítása szerint gyerekeiként szereti a magnóit, ha valamelyik elromlik azonnal elkezdi javítani, sőt olykor még beszél is hozzájuk. Ha pedig épp nincs mit szerelni, akkor esténként leül és órákon át zenét hallgat. Ha tetszett a poszt kövessétek a Turista-Szalámi facebook oldalát is, az alábbi 4 perces videó pedig szerintem tökéletesen visszadja az Orsós Magnó Múzeum különleges hangulatát.

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr6512880844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása