Bizarr trófeagyűjtemény és megkövült szerelmesek: Sirok
2018. április 07. írta: Gyetván Csaba

Bizarr trófeagyűjtemény és megkövült szerelmesek: Sirok

Ismertségét tekintve gyaníthatóan az első tízben sincs a Siroki Vár a magyar várak között, ennek azonban csak egy oka lehet: erős a mezőny.

A falu

Sirok valahol a Mátra és a Bükk határán, Egertől kb. 20 kilóméterre található. A nagyon takaros kis falu túl sok látnivalót nem tartogat, viszont a helyi kocsma vendéglő élményszámba megy. A kínálat se nem jobb, se nem rosszabb, mint a hasonló intézményekben, viszont a falon nem a szokásos focicsapatos relikviák lógnak, hanem egy egészen bizarr, folyami halakból álló trófeagyűjtemény található.

dsc01174.JPG

dsc01173.JPG

De egészen egyedi az akkumlátoros billiárdasztal is:)

dsc01177.JPG

A Siroki Vár

Sirok vára egy 296 méter magas vulkáni kúpon áll, a vulkán alkotókőzete, ahogy a környéken mindenfelé, a riolittufa.

dsc01217.JPG

A Tokaji pincerendszer "óta" tudjuk, hogy a riolittufa legfontosabb tulajdonsága, hogy jól faragható, ezt a Siroki Vár építésénél is kihasználták. A hegyből kivájt kőből épültek a vár falai, a kőfejtés során keletkezett "lyukakat" pedig gabonatáolóként, folyosóként, tömlöcként hasznosították. Épp ezért olyan picit a várbejárás, mintha egy nagy lyukas sajt labirintusában járkálnánk.

dsc01191.JPG

Ahogy a kőváraink nagy része, a Siroki Vár is a tatárjárás után épült, a 13. században. Túl nagy hadászati jelentősége sosem volt, Eger eleste után, 1596-ban a török Sirok várat is bevette. A törökök kiűzését követően a császári csapatok ezt a várat is felrobbantották, megkezdődött a pusztulása. 

Néhány éve végre helyreállítások kezdődtek a Siroki Várban és épült egy fedett kiállítótér is. Itt részletesen bemutatásra kerül a vár történelme, de vannak ember nagyságú katonabábuk is.

Tündérek, legendák, kilátások

A Siroki Vár talán "legszebb része" a környék, tiszta időben ugyanis egészen rendkívüli a várból nyíló körpanoráma, előttünk a Mátra, hátunk mögött a Bükk.

dsc01214.JPG

A kilátás "részei" a várheggyel szomszédos hegyen álló Barát és Apáca sziklák is, amelyek keletkezéséhez érdekes legenda kapcsolódik. A legenda szerint a barát és apáca alak valójában Tündárország egykori királyának Darnónak a lánya Tarna, illetve Tarna szerelme, egy vadásszfiú.

Darnó király tiltotta, hogy lánya földi halandókkal talákozzon és amikor megtudta, hogy lányának egy "emberfiával" van viszonya, megölette a szerelmeseket, akik kővé dermedtek.

 

dsc01223.JPG

A mese egyébként úgy végződik, hogy a király kegyetlen tette után az összes tündér elköltöztt Tündérországból, az egyedül maradt Darnó pedig egyre csak azt hajtogatta, hogy sírok, sírok, sokak szerint innen származik Sirok település neve.

Tarna nevét pedig a falut kettészelő folyó, vagy patak őrzi. Lehet, hogy épp innen származnak a kocsma falán díszelgő halak. Lezárásképp még néhány fotó Sirkról.

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

 

dsc01180.JPG

dsc01182.JPG

dsc01183.JPG

dsc01185.JPG

dsc01187.JPG

dsc01209.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr5013815048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása