Bélapátfalva: az erdei templom és a holtak kapuja
2017. április 26. írta: Gyetván Csaba

Bélapátfalva: az erdei templom és a holtak kapuja

Elég sokan elkövetik azt a hibát (akár többször is), hogy elmennek Szilvásváradra, végigjárják a Szalajka-völgyet, majd még esetleg megnézik a ménest és viszlát. Pedig mindössze 7 kilóméterre, a szomszéd településen, Bélapátfalván található egy olyan templom, aminek messze földről a csodájára járnak.

dsc02799.JPG

A Bél nemzetség rendelkezett birtokokkal erre a 12.-13. század környékén és ezen birtokok egyikén rendelte el II. Kilit egri püspök egy apátság alapítását. Innen ered Bélapátfalva neve.


Az Apátság

Először a monostor épült meg (ennek ma már csak az alapjai láthatók) és mellé építtette tehát Kilit püspök 1232-ben a román stílusú templomot, amit aztán a 14-15. században gótikus stílusban építettek át.

dsc02797.JPG

Belépve a templomba az embert azonnal magával ragadja a milliő, a bravúros tervezésnek köszönhetően ugyanis a bejárat fölötti rózsaablakon bejövő fény sajátos hangulatot ad a belső térnek, az akkusztika is egészen pazar a hatalmas kőfalak között. Ez igazán akkor derül ki, ha megszólal az orgona, ami egyébként 1775-ből való, vagyis ez Magyarország legrégebbi templomi orgonája.

dsc02830.JPG

A kapu, ami a túlvilágba vezet


Sok mindenről lehetne még értekezni, különleges például a faragott, barokk szószék, vagy a rokokó oltár, de nekem leginkább - nyilván a sztorija miatt - a templom keleti oldalán található vaskapu égett be. Ez ugyanis a Holtak kapuja, amit állítólag csak akkor nyitottak ki, ha elhunyt valaki. Ezen át kísérték ugyanis utolsó útjára a társukat, mert a kapu a szomszédos temetőbe vezet.

Végezetül itt van még néhány fotó, nyugi köztük van a Holtak kapuja is, úgyis mindenki arra kíváncsi:)

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr412455057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása