Ilyen élőben a Taj Mahal - utazás Indiába
2017. május 28. írta: Gyetván Csaba

Ilyen élőben a Taj Mahal - utazás Indiába

A világ felkapott turisztikai látványosságainak egyik fele nagyjából pont olyan, mint amilyennek fotó alapján elképzeljük (nekem ilyen volt pl. a Colosseum és az Eiffel-torony), míg az esetek másik felében nem igazán adja vissza a látványt a fotó, nálam ide tartozik például a világ legmagasabb épülete a Burj Kalifa és a Taj Mahal  is.

Most a Taj Mahalról lesz szó és mindjárt jönnek a személyes élmények, de talán nem árt röviden összefoglalni, hol és miért épült meg a világ talán legszebb épülete.

screenshot-2016-12-05-09-29-50.png

A Taj Mahalt India észak-nyugati részén, Agra városában találjuk, Agra volt egyébként az Indiát naggyá tevő mogulok központja a 16-17. században.

A legjelentősebb mogul uralkodó Sah Jahan volt, róla kering számtalan történet és legenda, de a Taj Mahal szempontjából nekünk most az a legfontosabb, hogy legendásan szerette harmadik feleségét Mumtaz Mahalt.

A Mumtaz Mahal fantázianév, amit a Sah adott a feleségének és magyarul kb. annyit tesz: a palota ékköve, vagy a palota kiválasztottja (ebből a Mahal a palota). Mesésen nagy volt tehát a boldogság, de ahogy a mesékben lenni szokott, jött a nem várt fordulat: Mumtaz 1631-ben szülés közben meghalt (14 gyermekük volt egyébként).

A Sah kis híján beleőrült a fájdalomba, állítólag pár nap alatt teljesen meg is őszült. Mikor azonban nagy nehezen összeszedte magát elhatározta, hogy imádott feleségének megépíti a világ legcsodásabb síremlékét, ez lett a Taj Mahal.

Az imént megtudtuk, hogy a Mahal palotát jelent, és mivel a Taj királynőt vagy koronát, már összerakható, hogy miért mondják a Taj Mahalra, hogy a Paloták Királynője.

fullsizerender_16.jpg

A személyes benyomások

Nemrég párhuzamba állítottam a Bokodi-tavat és a Taj Mahalt, ami elsőre nyilván minimum fura, de attól még tény: legyen szó kis magyar turisztikai attrakcióról, vagy a világ hét csodájának egyikéről, turistaáradatra mindenhol számítani kell.

Ez nyilván nem jó, de a Taj Mahal esetében a helyzetet némiképp menti, hogy a sorállás percei alatt még nem látszik az épület, így nem "unjuk meg" a látványt, mire bejutunk. A szigorú beléptetési procedúra után ugyanis van még egy kb. 10 perces séta, ami egy hatalmas falban végződik. A falat gondolom egyfajta "paravánként" emelték azért, hogy az utolsó pillanatig rejtve maradjon az épület és pont a tökéletes szögből pillantsuk meg, mikor átlépünk a falon található egyetlen kapun.

screenshot-2016-12-05-09-34-383.png

A hatás nem is marad el, csak úgy repkedtek körülöttem az "it'samazingek" és "Ohmygodok". Egyébként kicsit meg is van döntve az építmény épp azért, hogy úgy hasson mintha egy festményt látnánk a vásznon: a hófehér palota előtérben csak a kert zöldje, a háttérben pedig az ég kékje látszik.

Az első sokkhatás után jön a részletesebb szemrevételezés, de egyszerűen képtelenség hibát találni, tényleg minden részletre figyeltek az építésnél, ami mai pénzre számítva 1 milliárd dollárba került és 20 éven át tartott.

Huszonkétezer ember és ezer elefánt dolgozott itt folyamatosan, de talán még sokkolóbb belegondolni abba, hogy akkoriban nemhogy számítógép, de még pl. ceruza sem állt a tervezők rendelkezésére.

Sárgul a világ legfehérebb épülete

Amire viszont nyilván nem készültek a tervezők, az az India nagyvárosait az utóbbi években ellepő hatalmas szmog. Márpedig ennek következtében a Taj Mahal fehér márvány falai elkezdtek besárgulni, így a hatóságok úgy döntöttek heti egy napra bezár a bazár, ilyenkor egy speciális vegyszerrel megtisztítják az épület teljes felületét.

Mondjuk pont a szmog nem jelentett volna problémát a fekete Taj Mahalnak, merthogy tervben volt egy ilyen is. Ez Sah Jahan síremléke lett volna és szemben az "eredeti épülettel", a Yamuna folyó túl partján épült volna fel fekete márványból.

A két épületet híd is kötötte volna össze, ám a Sah terveit az élet átírta. Illeve a Sah egyik trónra törő fia írta át, aki puccsot hajtott végre, átvette a hatalmat, apját pedig a közeli Vörös Erődbe záratta. Azért annyi figyelmesség szorult a gyerekbe, hogy olyan szobát adott apjának, aminek ablakából egész nap nézhette élete fő művét, a Taj Mahalt.

india_070.JPG

Egymás mellett nyugszanak a szerelmesek

Sah Jahan végül a Vörös erődben is halt meg, holttestét pedig a felesége mellé helyezték el a Taj Mahalon belül. Érdekes, hogy ez a világ talán legszimmetrikusabb építménye, egyetlen “asszimetrikusság” szúr csak szemet: síron túli szerelem ide, vagy oda, Sah Jahan síremléke Mumtaz Mahalénál jóval nagyobb... 

Elég sokan kérdezték már tőlem, hogy összességében ajánlom-e Indiát, de erre nehéz válaszolni, mert csak az Arany Háromszögben jártam (Agra mellett Delhi és Jaipur tartozik ide), ez az ország pedig akkora, mint egy kontinens. 

Mindenesetre aki szerelmes a kultúrába annak jó szívvel ajánlom, de aki csak érdeklődik, annak elsőre talán túl tömény és nem árt egy "India light" kiadással kezdeni, ami nekem Sri Lanka volt. (Én mindkét helyen a Jetwinggel voltam, jó szívvel merem őket ajánlani). Sri Lankáról itt találjátok a leírást, itt pedig még pár indiás képet lezárásnak. 

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr6212542787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása