Osztrák síparadicsom "Belle Epoque" hangulattal: Bad Gastein
2018. február 03. írta: Gyetván Csaba

Osztrák síparadicsom "Belle Epoque" hangulattal: Bad Gastein

Javában tombol a síszezon és amikor úti célt választunk általában az nyomja a legtöbbet a latba, hogy mennyi a besíelhető pályák hossza, milyenek az árak, vagy épp mekkora a lakóhelyünktől való távolság. Bad Gasteinre viszont nem feltétlenül csak ezen szempontok alapján eshet a választás.  

Bad Gastein Ausztriában, a Salzburghoz közeli Gastein-völgyben található, a Hohe Tauern Nemzeti Park kellős közepén. A környék 220 kilóméternyi sípályája mellett kitűnő termálvize miatt is kedvelt (innen a Bad előtag).

Kissé leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy a nagyobb osztrák sícentrumok építészetileg többnyire alpesi stílusú kisebb panziókból és nagyobb, modern szállodákból állnak, ehhez képest valami egészen más fogad bennünket, amikor Bad Gasteinbe érkezünk. 

 bad_gastein_gyetvan2.jpg

Bad Gastein egy hatalmas hegyekkel körbezárt völgyben található, ahol többnyire megrekednek a felhők, ez pedig kiegészítve a várost kettészelő vízeséssel és a múlt század elején épült szállodákkal olyan hatást kelt, mintha egy tökéletesre komponált korabeli film díszeletébe csöppentünk volna. 

grand-budapest.pngforrás: http://wp.production.patheos.com

A The Grand Hotel Budapest c. film azért a legjobb példa talán, mert eleve van egy jellegzetes ködös-misztikus képi világa és mert épp egy alpesi városkában játszódik pont akkortájt, amikor Bad Gastein is a fénykorát élte. 

Boldog békeidők

A kérdésre, hogy mitől más Bad Gastein, mint a többi síparadicsom, két szóval lehet talán válaszolni: Belle Epoque és termálvíz. 

A Belle Epoque egy francia kifejezés, magyarra fordítva "szép időket" jelent és azt a nagyjából a 19. század végétől az első világháborúig tartó időszakot takarja, amikor Franciaország a poroszoktól elszenvedett vereség kiábrándultsága után talpraállt és a "Boldog békeidőkben" prosperálni kezdett. 

A Belle Epoque nem csak Franciaországban éreztette a hatását hanem szerte Európában. A városok növekedtek, terjeszkedtek, például Budapest fejlődése is a 19. század végén indult meg igazán. A városok fejlődésével együtt járt a társasági élet színesedése is, egyre másra nyíltak a mulatók, kaszinók, ebben az időben született a ma már korszimbólumnak tekinthető párizsi Moulin Rouge is.  

És tulajdonképpen a turizmus, mint időtöltési forma is ekkor kezdett világszinten terjedni, méghozzá elsősorban azzal, hogy egyre többen voltak hajlandók akár nagyobb távot is utazni egy-egy népszerűbb fürdőhely miatt.

bad_gastein_gyetvan3.jpg

Bad Gastein története innentől már nagyjából kitalálható, az egyre nagyobb számú látogató miatt egyre több szálloda épült, ezek az épületek pedig pont kapóra jöttek, amikor a 60-as, 70-es években a télisportok terjedésével új turisztikai ág született.

Mi van most?

A leírt és a képeken is látható adottságokból következik, hogy pályaszállás itt nincs, viszont tömegnyomor sincs. Már csak azért sem, mert egy bécsi vállalkozó évekkel ezelőtt megvette a város épületeinek egy részét és mivel egyelőre nem kezdett velük semmit, ezek üresen állnak  (a viszonylagos csendesség még tovább növeli a misztikus hangulatot mikor a városra rátelepszik a köd).

bad_gastein_gyetvan1.jpg

Mivel Ausztria talán sípályákkal legjobban ellátott régiójában vagyunk, így síelési lehetőséget biztos, hogy találunk a környéken, de Bad Gastein hangulatát tényleg a kívül-belül múlt századi szállodák adják, illetve például az olyan különlegességek, mint a híres Gasteiner Heilstollen nevű gyógybarlang, ami állítólag a legtöbb légúti és mozgásszervi problémára gyógyírt kínál. Mindezek miatt a város, de tulajdonképp az egész Gastein-völgy közel sem csak télen ideális úti cél, hanem egész évben.

Ennyit röviden Bad Gasteinről, én pár éve voltam és nagyon bejött, akinek további megerősítés kell, annak itt van búcsúzóul még néhány (sajnos telefonnal készült, így nem a legjobb minőségű) fotó. 

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

bad_gastein_gyetvan4.jpg

bad_gastein_gyetvan7.jpg

badgast.jpg

bad_gastein_gyetvan6.jpg

bad_gastein_gyetvan5.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr6913627906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása