Síelés vagy kirándulás, tél vagy nyár: irány Mariazell
2018. február 16. írta: Gyetván Csaba

Síelés vagy kirándulás, tél vagy nyár: irány Mariazell

Mariazell duplán érdekes úticél, hisz amellett, hogy jó nevű síközpont, Európa egyik legjelentősebb zarándokhelye is a pici ausztriai városkában található.

Marizaell Alsó- és Felső Ausztria határán, Stájerországban található, Budapesttől mindösszesen 360 kilométerre.

mariazellkpgyetvan.jpg

Zell, azaz kicsiny kápolna

Mariazell is egy olyan település, aminek történetéhez a nevén keresztül vezet a legrövidebb út: a zell szótag cellát, pici kápolnát jelent és kapcsolódik hozzá egy legenda is.

marizell-gyetvan.jpg

A legenda főszereplője egy Magnus nevű szerzetes, aki 1157-ben járt erre hittérítő zarándoklaton. Mivel a településhez érve egy hatalmas szikla zárta el az útját, a szerzetes úgy döntött megpihen, ám amikor a sziklára tette a kezében tartott Mária szobrot, a szikla kettényílt. A szerzetes ezt isteni jelnek vette, és egy kápolna (zell) építésébe kezdett, innen tehát a Maria és a zell.

basilika2_fotokuss.jpgforrás: basilika-marizall.at

A kis kápolna helyén ma már 90 méteres gótikus toronnyal rendelkező, egyébként barokk bazilika áll, ami Európa egyik legjelentősebb búcsújáróhelye, évente nagyjából egy millió zarándok érkezik ide. 

Kívülről is igen impozáns a templom, ám azt a hibát ne kövessük el, hogy elmulasztjuk megnézni belülről. Amikor először jártam itt, tényleg azt sem tudtam, hova nézzek, annyira magával ragadott a barokk belső, főként a freskók és a hatalmas, aranyozott orgona látványa. 

2015-01-13_11_12_33.jpg

A templom történelmének szó szerint szerves része az a kegykápolna is, amit még Nagy Lajos király építtetett, miután megjelent álmában Szűz Mária. A jelenés egy törökök elleni győztes csata előestéjén történt, a király hálából építtette a kápolnát. A kegykápolna ma is a templom része, tulajdonképpen ez választja el a barokk és gótikus részeket egymástól. Csodaszép az oltár és fontos dísztárgya a templomnak a Máriát és a kis Jézust ábrázoló kegyszobor is. 

2015-01-13_11_10_33.jpg

mariazellgyetvan.jpg

Ide tartozó érdekesség még, hogy nem egy magyar település, hanem épp Mariazell számít a magyarok által leglátogatottabb búcsújáróhelynek, a statisztikán nyilván sokat dobott az 1983-as év, amikor II. János Pál pápa látogatása miatt több százezren érkeztek ide Magyarországról.

A Mariazelli bazilikát nevezik a magyarok Nagyasszonya templomának (Magna Hungarorum Domina) is és fontos magyar vonatkozás még, hogy 1991-es esztergomi újratemetéséig itt nyugodott Mindszenty József hercegprímás. 

A város

Ez az a hely, ahova nem tudunk rosszkor jönni, a jellegzetes színes épületek, a hangulatos utcák, a pici éttermek miatt Mariazell minden évszakban egy ékszerdoboznak tűnik. Persze teljesen más arcát mutatja nyáron, mint télen, télen egyébként nem csak a sípályák miatt jönnek sokan, hanem a mariazelli Advent is egyre népszerűbb.

mariazellgyetvan3.jpg

Szállodákkal és hotelekkel is jól áll a város, amit én ajánlok az a Hotel Weisser Hirsch. A négy csillagos hotel szobái tágasak, a kaja finom, és az árak is elfogadhatóak. És van jó pár magyar a személyzetben, bár ez szinte már alap errefelé:)

Síelés

Noha a Burgalpe lábánál fekvő Mariazell sípályái nincsenek túl magasan (1270m), a Budapesttől való távolság (közelség) miatt kifejezetten kedvelt síelős úticél a magyarok körében a település. És persze az infrastruktúra miatt is: a városból a nemrég felújított kabinos felvonóval lehet feljutni a hegyre, ahonnan beülős és tányoros liftekkel vitethetjük még tovább magunkat a sok pálya valamelyikére. Ami még élénken megmaradt az emlékezetemben, az a hegytetőn található  napozóteraszos hegyi vendéglő illetve, az elég menő szánkópálya.

Zárásképp még néhány fotó Marazellből, -ről:)

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr9813675488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása