Repülőinvázió a szolnoki RepTárban
2017. május 05. írta: Gyetván Csaba

Repülőinvázió a szolnoki RepTárban

Nyilvánvaló, hogy nem tesznek le egy csomó vadászgépet egy olyan városban, aminek semmi köze a repüléshez, szóval kezdjük talán azzal: mi köze Szolnoknak a repülőkhöz? 

Kecskeméten reptér van, Szolnokon RepTár

A katonai reptér, meg a szokásos légishow miatt Kecskemét eléggé uralja az Alföldet vadászrepülős "témában", de a szomszédvárnak tekinthető Szolnoknak is van bőven mit felmutatni. Egyrészt repülőtér itt is van (persze jóval kisebb, mint a  kecskeméti), másrészt csak kevésen múlott, hogy Szolnokot ma nem úgy emlegetjük, mint azt a várost, ahol először szállt fel magyar tervezésű repülőgép.

Az első magyar repülés

Miután ugyanis 1903-ban a Wright fivérek végrehajtották az első sikeres repülést és miután Louis Bleriot 1909-ben átrepülte a La Manche csatornát, itthon is mindenki repülőt akart építeni.

Szolnokon például a helyi vasutasok!!! 1910-ben Repülő Kísérleti Társaságot hoztak létre azért, hogy repülni képes motoros gépet készítsenek. Erőfeszítéseiket végül siker koronázta, az elbeszélések szerint ugyanis megépített gépükkel sikerült a levegőbe emelkedni. Ám mivel a kísérleti repülés eredményéről nem maradt fenn írásos dokumentáció, nem a szolnoki vasutasok számítanak elsőnek, hanem...

Az első, magyar tervezésű géppel való felszállást Adorján János hajtotta végre 1910. januárjában Rákosmezőn (a mai Örs Vezér tere környékén). 

Látnivalók a Reptárban

Adorján gépe egyébként a Libelle (Szitakötő)  nevet viselte és egy ehhez nagyon hasonló gép a szolnoki  Reptárban is van (a Kvasz I. replika), méghozzá a fedett, hangáros részben. A szolnoki Indóház utcában található repülőmúzeum egyébként két részből, egy nyitott és egy fedett részből áll és legjobban talán az tetszett benne, hogy a sztorikra és nem a tecunikai és történelmi adatokra helyezik a hangsúlyt. 
reptar.jpg

Megtudtam például, hogy a képen látható cápafejes vadászgép azért sárga, mert leggyakrabban légibemutatókon szerepelt, a sárga színnek köszönhetően pedig lentről a nézők jobban tudták követni, hogy ki az üldöző és ki az üldözött.  

repi1.jpg

A RepTárban Migekből van nyilván a legtöbb, egy teljes sor vagy 20 géppel, de hamarosan érkeznek az „ellenség” gépei is, melyek stílszerűen velük szemközti részen lesznek elhelyezve.

Nem csak vadászrepülők vannak, hanem helikopterek, kisebb repülők, de még radarok is és persze akadálypálya, "beülős gép", repülő szimulátor, 4D mozi stb. Ezek azonban a mai interaktivitástól túlfűtőtt világban már szinte alapkövetelménynek számítanak és a RepTár nem is ezektől jó hely, hanem úgy összességében. A végére itt a pár perces videó, amiben szerepel például egy, a Balatonból kihalászott vadászgép, de egy Lenin-díjas!! futóműszerkezettel ellátott Mig is.

/Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr9212473033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása