Legszebb balatoni panorámák - 2.rész
2017. június 30. írta: Gyetván Csaba

Legszebb balatoni panorámák - 2.rész

A Balatonra jó ránézni, de még jobb a Balatonra lenézni. Szerencsére van is honnan, hisz tele van a tó környéke remek kilátópontokkal. Az első részben a valamilyen szempontból "legeket" jártam be, a második részt nem címkézem, egyszerűen csak jöjjön újabb öt különleges kilátópont. (Azóta elkészült a harmadik rész is.)

Fonyód, Várhegyi kilátó

Mindkét fonyódi "ikerhegyen" áll egy-egy kilátó és nyilván felmerül a kérdés, hogy érdemes-e felmenni mindkettőbe, hisz nincsenek túl messze egymástól, így talán a kilátás sem nagyon különbözik. A válasz az, hogy igen, hisz a Balatont  nem lehet eleget bámulni és amúgy is alapvetőn más a két kilátó karaktere. Míg a Siposhegyi kilátó fémből van, egy szintes és kör alakú a terasza, addig a Várhegyi kilátó fából van, több szintes és négyzetes. A két kilátó közül egyébként a Várhegyi-kilátó a magasabb (245 vs. 220 méter).

fullsizerender_43.jpg

Akinek ez nem elég érv, az se hagyja ki a Várhegyet, hisz a Szaplonczay sétányon is van egy mini terasz, ami egész különös panorámával rendelkezik. Nincs ugyan túl magasan, de aki szeret fotózni, annak biztos tetszeni fog az a természetes keret, amit a bokrok-fák adnak a képnek. Itt áll egyébként a Balatoni szél szobra, legalábbis a fonyódi, merthogy Balatonfüreden is van egy ilyen nevű szobor, méghozzá a kikötőnél. (Több ilyen szoborról egyelőre nem tudok:).

dsc04319.JPG

Csobánc-hegy

A Balaton-felvidék tanúhegyei egytől-egyig remek kilátópontok, a Csobánc-hegy azért talán az egyik legjobb, mert ennek a csúcsán állva előttünk hever az egész Tapolcai-medence, vagyis látszik az összes többi tanúhegy és a Balatonból is elég sok.

Több útvonalon is fel lehet jutni, de a legegyszerűbb megkeresni Gyulakeszin a templom utcáját és innen indulni.  Nagyjából 30-40 perc alatt lehet felérni, elég meredek az út, de a látvány miatt bőven megéri a küzdelem. Fent ráadásul van egy várrom is (Csobánc-vár), de a lényeg tényleg a kilátás. Nagyon nem ragoznám tovább, szerintem ez a fotó, /amit egyébként ősszel csináltam/ mindennél többet mond. 

2016-01-31_09_22_00.jpg

Balatonvilágos, Magaspart

A Balaton déli-keleti felére jellemzőek a magas löszfalak, vagy magaspartok. Ezek bizonyos helyeken akár 50 méter magasak is lehetnek, így remek természetes kilátópontok. A balatonvilágosi magasparton akkor jártam először, mikor néhány éve körbebringáztam a Balatont és emlékszem itt vagy fél órát álltunk és nézelődtünk, annyira bejött mindenkinek.

dsc04488.JPGBár a magaspart hosszú, a legjobb talán a Panoráma parkot megcélozni, itt vannak padok és nem zavaranak be a fák sem. A Panoráma parkot onnan lehet megismerni, hogy itt áll a Szent Korona emlékmű (amihez pedig Szarvason van egy nagyon hasonló, ha már a "Szél szobornál" elkezdtem a párhuzamosdit).

dsc04490_1.JPG

Dörgicse

A Dörgicse egy már nem létező halfajtának és egy nagyon is létező északi parti településnek is a neve egyszerre, itt most ez utóbbival foglalkozom:). A falu Tihany közelében található és már önmagában, a panorámát lászámítva is megér egy kirándulást.

(Nem csak az én) véleményem szerint ez az egyik legstílusosabb, leghangulatosabb balatoni település, az utcák rendezettek, a falukép rendkívül egységes. Nem is csoda, hogy jó néhány szobrász és festő él a faluban, azt hiszem az ilyen környezetre szokták az inspiráló kifejezést használni.

fullsizerender_44.jpgDörgicsén több templomrom is van, a top balatoni kilátáshoz az Alsódörgicsei templomromot kell megcélozni. (ha lentről, Akali felől jövünk, akkor ahogy beérünk a faluba egyből jobbra). A templomrom és a terasz három kilóméterre van a Balatontól, így egészen szépen látszik a tó hosszában, a romos környezet pedig csak fokozza az élményt.

Tihany, Apáti-hegy

Tihanynak van ugye a "belvárosi, vagy korzó" része, innen a Balaton keleti medencéje látszik inkább, ha a nyugati medencét is szeretnénk látni, akkor érdemes felmászni a félsziget belsejében lévő Apáti-hegyre. 

fullsizerender_46.jpg

Az Apáti-hegyet legegyszerűebben az Apáti templomrom mellett kialakított parkolóból lehet megközelíteni, ez a (Balatonfüred felől érkezve) második tihanyi bekötő út mellett van.

Az Apáti-hegyről nem csak a Balatont lehet szépen belátni de az egész félszigetet is: természetesen látszik az Apátság, nagyon jól mutatnak innen a Külső-tó "foltjai", ráadásul itt a hegy oldalában található az őslevendulás is.fullsizerender_45.jpg

Tavaly épült ide egy kilátó is (Őrtorony-kilátó), de egyelőre nem látogatható, azt nem tudom miért nem.

+1 Hotel Club Tihany

Aki tengerparton vagy bármilyen vízparton nyaral, annak nincs nagyobb gyönyörűség, mint "tengerre néző" szobában ébredni. A balatoni hotelek közül alighanem a Club Tihany rendelkezik a legtöbb Balatonra néző "lehetőséggel", hisz összesen 330 szobája van a szállodának, aminek több, mint a fele a tóra néz. A Club Tihany egyébként az a hotel, ami egyből a tihanyi kompkikötő mellett található, közvetlenül a parton. Illetve nem teljesen közvetlenül, hisz az épület és a Balcsi között van a hotel saját, füves, medencés strandja.

_dsc8436.jpg

A terület egyébként hatalmas:13 hektár, szóval ez inkább egy hotelkomplexum, vannak apartmanok, wellness, több beltéri medence és ami szerintem ilyen melegben nagyon jó: rengeteg fa. A sok fának egy hátránya van csak: bizonyos szintig bezavarnak a kilátásba, da a hatodik emeleti szobákban már ilyen gond sincs.

Ez volt a második balatoni panorámás rész, szerintem érdemes hozzá megnézni az alábbi pár percesvideót is, mert nagyon extra felvételeket sikerült csinálni. Néhány nap múlva pedig jön a harmadik "kilátós" téma.

/Ha testszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr2012628657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása